Vlade u BiH prepoznale važnost vodećeg IT trenda u svijetu

23.02.2013. 10:04 / Izvor: Fena
Vlade u BiH prepoznale važnost vodećeg IT trenda u svijetu

Vlade u BiH prepoznale su važnost i prednosti Cloud computinga, vodećeg IT trenda u svijetu i već sada rade na implementaciji nekoliko projekata zasnovanih na ovom konceptu, kaže direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić.

Vlade u BiH prepoznale su važnost i prednosti Cloud computinga ("računarstvo u oblaku"), vodećeg IT trenda u svijetu i već sada rade na implementaciji nekoliko projekata zasnovanih na ovom konceptu – potvrdila je u razgovoru za Agenciju FENA direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić. Microsoft BiH je strateški partner sa vladama u BiH, gdje se, kako ističe, iz godine u godinu vidi napredak u korištenje najnovijih tehnologija.

"Zajednički radimo na novim projektima i rješenjima koji omogućavaju jednostavnije obavljanje posla i lakšu komunikaciju različitih javnih institucija, kako interno tako i eksterno. Naglasila bih da posvećenost koja vlada u borbi protiv softverskog piratstva ima vrlo direktan i bitan uticaj na razvoj lokalne IT industrije, a što je i jedan od prioriteta našeg strateškog partnerstva", kaže Zukić-Krivdić.

Kroz projekt Partners in Learning, koji je u BiH pokrenut krajem 2008. godine u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima, Microsoft BiH je implementirao veliki broj aktivnosti vezanih za promociju i upotrebu informacionih tehnologija u nastavi. "Obuka nastavnog i proferskog kadra je sigurno jedna od najvažnijih aktivnosti koju provodimo od samog početka pokretanja Partners in Learning inicijative. Samo u januaru je educirano 175 nastavnika iz sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, a do sada je u organizaciji Microsofta BiH ukupno educirano preko 3.500 nastavnika iz čitave BiH", navodi direktorica Microsofta BiH.

Ovaj broj je, tvrdi, daleko veći ukoliko se uključe i slični projekti lokalnih partnerskih IT kompanija Microsofta BiH, a s tim aktivnostima ukupan broj obučenih nastavnika i profesora prelazi 10.000. A ma pitanje koliki je broj informatičko pismenih ljudi u BiH, odgovara da prema procjenama Asocijaciije informatičara u BiH taj procenat iznosi od 40 do 50 posto, što su uglavnom procjene bazirane na broju internet korisnika u našoj zemlji.

Međutim, kaže da tu postoji dilema koliko je zapravo korisnika interneta zaista informatički pismeno, tj koji su nivoi poznavanja rada na računaru i da li oni zadovaljavaju neke osnovne uslove za korištenje računara u obrazovne ili poslovne svrhe. "Microsoft pokušava da putem svojih društveno odgovornih inicijativa, kao što su Unlimited potential, Partners in Learning ili Imagine Cup, doprinese povećanju informatičke pismenosti u BiH. Na ovaj način podržavamo nevladin sektor u BiH sa donacijama našeg softvera koje su u protekle četiri godine iznosile više od million dolara, a kroz Imagine Cup omogućavamo našim studentima da učestvuju na najvećem svjetskom studentskom IT takmičenju", dodaje Zukić-Krivdić.

Pored obuke prosvjetnih radnika Microsoft BiH nastoji da jača saradnju među školama kroz tzv. Partners in Learning mrežu bh. nastavnika, organizujući i godišnji Partners in Learning forum, ali i omogućava besplatne softverske alate koje nastavnici mogu preuzeti sa stranice www.pil-network.com.

"Upravo smo dobili informaciju da je od ukupnog broja nastavnika iz cijelog svijeta tri posto iz BiH i da su vrlo aktivni po pitanju korištenje online resursa sa spomenute stranice", istaknula je. Partners in Learning forum, odnosno takmičenje bh. nastavnika u upotrebi informacionih tehnologija održat će se i ove godine u aprilu u sklopu poslovno-tehnološke konferencije Microsoft NetWork 3. "Na ovaj način će se predstavnici bh. IT industrije upoznati sa naprednim i inovativnim idejama naših nastavnika, te se iskreno nadamo da će naša konferencija biti i prilika za uspostavljanje još bolje saradnje lokalnih IT kompanija sa obrazovnim sektorom", poručila je Zukić-Krivdić.

Ova poslovna godina, kako tvrdi, jedna je od najbitnijih u historiji Microsofta, a razlog tome je predstavljanje nove verzije velikog broja proizvoda, među kojima su Windows 8, Windows Server 2012, Visual Studio 2012, SQL Server 2012, novi Office, Lync 2013 i mnoge druge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti