Vladimir Liman, direktor Optima Grupe: Tražimo ista pravila igre za sve

26.03.2014. 09:19 / Izvor: Oslobođenje
Vladimir Liman, direktor Optima Grupe: Tražimo ista pravila igre za sve

Za modernizaciju prizvodnje i povećanje efikasnosti postrojenja rafinerije nafte u Bordu ove godine 30 milijuna eura, izjavio je u intervjuu Vladimir Liman, direktor Optima Grupe.

Optima Grupa je najavila 30 milijuna eura investicija u ovoj godini, u koje će projekte biti investiran novac?

- Investicija vrijednosti 30 milijuna eura planirana u ovoj godini namijenjena je za modernizaciju proizvodnje i povećanje efikasnosti opreme i postrojenja Rafinerije nafte u Brodu. Riječ je o istoj visini investicije kao i u prethodnoj godini koja će omogućiti veći obujam proizvodnje naftnih derivata za prodaju u Bosni i Hercegovini, regiji i zemljama Europske unije.

Mediji su najavljivali da Rosneft planira preuzeti hrvatsku Inu, što bi bila treća ruska naftna kompanija u regiji. Kako će to eventualno preuzimanje utjecati na poslovanje Rafinerije u Brodu?

- Koliko smo informirani, ruska kompanija Rosneft je zainteresirana za kupovinu dionica MOL-a u hrvatskoj Ini. Špekulacije pojedinih medija o mogućnosti gašenja Rafinerije nafte u Brodu, kao rafinerije u vlasništvu Rosnefta, su potpuno neistinite jer treba razgraničiti da su Rosneft i Zarubežnjeft dvije različite ruske kompanije koje posluju odvojeno. Rafinerija nafte u Brodu je u vlasništvu kompanije Zarubežnjeft, koji je upravo investirao dodatnih 30 milijuna eura u modernizaciju brodske Rafinerije. To dokazuje da su špekulacije medija o brodskoj Rafineriji netočne jer ne bi imalo smisla da netko tko želi zatvoriti Rafineriju u Brodu investira u modernizaciju proizvodnje.

Mislite li da je prevelika koncentracija rafinerija na malom prostoru i da li to znači da će netko morati ispasti iz igre?

- Koncentracija rafinerija u regiji je zaista velika i svaka rafinerija radi sa polovicom svog kapaciteta, a samim tim je i povećana konkurencija na tržištu. Svaka rafinerija pokušava sačuvati svoju proizvodnju. Međutim, problem je u nepostojanju jednakih uvjeta poslovanja u smislu definiranja pravila uvoza i zaštite domaće proizvodnje. Npr. u Srbiji su norme i pravila uvoza proizvoda jasno definirane i usmjerene prema zaštiti domaće proizvodnje. Iz tog proizlazi da naša kompanija, Optima Grupa, ne može prodavati svoje proizvode na tržištu Srbije ukoliko nema terminal. S druge strane, srbijanska kompanija NIS može slobodno prodavati svoje proizvode na teritoriju BiH. U Hrvatskoj se također vodi računa o zaštiti domaćih kompanija što je očigledno na posljednjem primjeru odnosa Vlade Hrvatske i mađarske kompanije MOL u kojima Hrvatska želi zadržati Rafineriju nafte u Sisku s ciljem povećanja vlastite proizvodnje. BiH ima samo jednu rafineriju nafte u Brodu koja može opskrbiti cijelo domaće tržište, što u principu i osigurava. Mi smo nekoliko puta predlagali Vijeću ministara BiH, a i dalje inzistiramo na tome, da se moraju uvesti mehanizmi zaštite domaće proizvodnje. Uspoređujući se sa zemljama u regiji naš udio na domaćem tržištu ne premašuje 50 posto, udio NIS-a u Srbiji je više od 70 posto, a hrvatska Ina također zauzima veći udio na svom tržištu.

Konkurencijsko vijeće je odobrilo Nestro petrolu zaključenje ugovora o franšizingu sa šest gospodarskih subjekata, planirate li preuzimati i neke druge tvrtke i na taj način širiti maloprodajnu mrežu u BiH?

- Jedan od glavnih ciljeva Optima grupe, krovne kompanije grupacije Nestro u okviru koje posluju još i Rafinerija nafte Bosanski Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro petrol, jeste da u ovoj godini poveća udio svojih proizvoda na domaćem tržištu. Tendencija prema povećanju prodaje, koja je u prva dva mjeseca 2014. za oko pet posto veća nego u istom razdoblju 2013., dodatni je motiv u ostvarivanju naših poslovnih rezultata. Planovi razvoja u ovoj godini prvenstveno će se odnositi na širenje maloprodajne mreže benzinskih stanica Nestro petrola na području Federacije BiH jer na tom tržištu nismo zastupljeni u obujmu koji nam, kao domaćem proizvođaču, pripada. To znači da smo već poduzeli određene aktivnosti i da ćemo primijeniti različite modele za proširivanje maloprodajne mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti