Vlasnici Metropolisa, Luke i Portofina predati Tužilaštvu

21.03.2019. 12:37 / Izvor: Faktor
Vlasnici Metropolisa, Luke i Portofina predati Tužilaštvu

Pet osoba, vlasnika poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata, nakon krim-obrade u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predati su u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Pet osoba, vlasnika poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata, nakon krim-obrade u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predati su u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Kako nezvanično saznajemo, pripadnici SIPA-e su Tužilaštvu KS predali Nedžada Rašidagića, vlasnika Metropolisa, vlasnika konobe Luka Željka Ljubasa, dvije odgovorne osobe iz bara Portofino na Grbavici, te jednu osobu iz firme Inspirit, koja se bavi servisiranjem kasa.

Među uhapšenima su i Nedim Čedić, vlasnik Vatre, koji j, zajedno sa još šest osoba još na krim-obradi u SIPA-i, a pod istragom su i Sakib Karović, vlasnik restorana Kibe Mahala, i Bakir Hadžić, vlasnik restorana Una, koje pripadnici SIPA-e nisu jučer pronašli na adresi stanovanja.

Uhapšenima se na teret stavlja utaja poreza, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarska krivotvorenja, tačnije za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase.

Promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji porez nego što je trebalo.

Pretreseno je 30 lokacija, a osim spornih ugostiteljskih objekata, pretreseni su i stanovi i ostale prostorije koje koriste.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Također, oduzeta je veća količina novca.

Svi ovi objekti, kako smo se uvjerili, danas nesmetano rade i nisu zapečaćeni.

Ljubazna radnica restorana "Kibe Mahala" kazala nam je da je vlasnik službeno odsutan, te da ne zna ni za kakve pretrese.

"Onda su došli i specijalci. Vlasnika su odmah tu uhapsili i onda su pretresali, sigurno su se zadržali dva, dva i po sata unutra", kazao nam je ovaj Sarajlija.

Iz Tužilaštva KS su nam kazali da će o daljim mjerama protiv osumnjičenih biti odlučeno nakon što budu ispitani pred tužiocem. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti