Vlasnik švicarske i prnjavorske kompanije: Banja Luka može i više

26.07.2017. 12:07 / Izvor: Akta.ba
Vlasnik švicarske i prnjavorske kompanije: Banja Luka može i više

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić, razgovarao je jučer sa vlasnikom švajcarske kompanije "Daccomet AG Zürich" Edinom Dacićem.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić, razgovarao je jučer sa vlasnikom švajcarske kompanije "Daccomet AG Zürich“ Edinom Dacićem, koji je ujedno i vlasnik firmi "Standard“ AD Prnjavor i "Standard furniture Serbia". Ove firme proizvode namještaj za jednu od najvećih svjetskih kompanija IKEA iz Švedske, te zapošljavaju oko 700 ljudi, sa godišnjim izvozom koji premašuje vrijednost od 40 miliona KM.

"Kako dovesti do novog zapošljavanja i do proširenja privrednih kapaciteta, šta je to što bi Grad mogao ponuditi jednoj takvoj kompaniji i budućim investitorima da ulažu u grad i u Republiku Srpsku, samo su neke od tema o kojima smo danas razgovarali. Uopšte, cilj današnjeg sastanka je bio unapređenje privrednog ambijenta u Banjoj Luci", kazao je Talić, poslije ovog prvog sastanka od preuzimanja dužnosti predsjednika Skupštine Grada.

Kako je naglasio, Dacić je i član Upravnog odbora Udruženja I-dijaspora BiH u Švajcarskoj, što je iskoristio da se u prethodnom periodu založi da kroz Razvojnu agenciju Švajcarske, kao i ambasadu Švajcarske u BiH, obezbijede bespovratna sredstva za potrebe razvoja drvoprerađivačkog sektora Republike Srpske i BiH, najviše kroz obrazovanje i usavršavanje kadrova u ovoj oblasti industrije.

"Ono što smo se dogovorili, jeste da iskoristi sve svoje kontakte koje ima u Švajcarskoj kako bismo u nekom narednom periodu organizovali forum sa tamošnjim investitorima, a sve u cilju stvaranja što jačeg i boljeg privrednog ambijenta u našem gradu", istakao je Talić i zaključio da su otvorili mnogo tema o kojima će u narednom periodu razgovarati i sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem.

Gost predsjednika Talića izrazio je zadovoljstvo time što je prvi radni dan upravo odvojio za privredu.

"Raduje me što sam imao priliku da informišem predsjednika Skupštine o iskustvima, ali i da istaknem potencijal za razvoj, te ono šta mi predlažemo da Banja Luka, kao regionalni centar, može da doprinese da se privrednici brže razvijaju, posebno oni orjentisani na izvoz. Iz dosadašnjeg iskustva, usko grlo za naš razvoj jeste nedostatak kvalifikovane radne snage, i to su projekti koji se mogu pokrenuti i doprinijeti tome da se cijela regija brže razvija", rekao je Dacić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti