Vlasti BiH izigrale novi zahtjev MMF-a

31.05.2017. 09:07 / Izvor: Nezavisne novine
Vlasti BiH izigrale novi zahtjev MMF-a

Vlasti BiH nisu ispunile novi konkretni zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vlasti BiH nisu ispunile novi konkretni zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što je u ponedjeljak u Domu naroda parlamenta BiH prošao prijedlog zakona kojim se povećavaju plaće policijskim službenicima na državnom nivou, saznaju "Nezavisne".

Na ovaj način dodatno su ugrožene šanse za nastavak aranžmana s MMF-om, budući da je prethodno u parlamentu oboren i set zakona o akcizama, zbog čega su sada ozbiljno ugroženi i ostali kreditni aranžmani!

Naime, prema dokumentima koji su u posjedu "Nezavisnih", Nadim Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, predvidjevši ovakav scenarij 26. maja, tri dana pred sjednicu Doma naroda, poslao je ozbiljno intonirano upozorenje na desetak adresa najviših zvaničnika, između ostalih, i na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara (VM) BiH Denisa Zvizdića, entitetskih premijera, ministara finansija, kao i guvernera Centralne banke BiH.

U pismu Ilahi izražava veliku zabrinutost potencijalnim efektima usvajanja zakona o povećanju plata policijskim službenicima.

"Pimili smo na znanje da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje 2. decembra 2016. godine, koje je u skladu s kontinuiranom strukturalnom odrednicom, a koja poziva na uzdržavanje od povećanja plata u javnom sektoru", naveo je Ilahi. Dalje je upozorio kako je procjena MMF-a da bi ovo povećanje značilo izdvajanje dodatnih osam do devet miliona KM u budžetu te da bi uslijedili i zahtjevi ostalih vladinih uposlenika, "koje bi bilo teško obuzdati".

"Ovo povećanje plata bi iziskivalo i ekstenzivne nove pregovore s osobljem MMF-a o programskim ciljevima", istakao je Ilahi. S tim u vezi je naveo da MMF sa zanimanjem očekuje da dobije nacrt plana za smanjenje ukupnog izdvajanja za plate u srednjem roku, u skladu s preporukama Svjetske banke. Međutim, ovo ozbiljno upozorenje MMF-a je izignorirano, a sam Zvizdić je na sjednici Doma naroda obećao da će prihvatiti bilo koji zaključak ovog doma. Iako zna kakve to političke posljedice i implikacije može proizvesti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, dakle, sam pristao na povećanje plata državnoj policiji.

"Nezavisne" su željele da dobiju i stav Ministarstva finansija i trezora, koje je svih prethodnih mjeseci upozoravalo da su bilo kakva povećanja nerealna. No, tamo su nam kazali da je sve što su imali reći na temu ovog zakona rečeno u negativnom mišljenju koje su dali i uputili Vijeću ministara, gdje je jednoglasno usvojeno na sjednici prošle godine. Tom sjednicom predsjedavao je upravo Zvizdić. Osim samog pitanja povećanja plata policiji, Ilahi u pismu, između ostalog, izražava zabrinutost MMF-a i u pogledu dinamike zapošljavanja u 2017.

"Smanjenje broja zaposlenih u institucijama BiH i entitetskim vladama jedan je od ključnih ciljeva EFF-a (produženog aranžmana). Zabrinuti smo i da buduća zapošljavanja, koja nisu predviđena u odluci VM, mogu potrošiti od pet do šest miliona KM za plate, što je prvobitno planirano za upošljavanje osoblja za novoizgrađeni zatvor", upozorio je, između ostalog, šef Misije MMF-a za BiH. Budući da su vlasti sve vrijeme krile ovaj dopis, reakcije tek treba da uslijede, no u slučaju početka primjene zakona, a pogotovo izostanka aranžmana s MMF-om, realno je očekivati stezanje kaiša na drugim stavkama, što će opet najviše pogoditi građane BiH i njihove kućne budžete.  

Ilić: Zadovoljni smo zakonom Danijel Ilić, predsjednik Sindikata radnika SIPA, ističe da vlasti BiH sada prvi put nude nešto konkretno te dodaje da je policijskim službenicima jako bitno da je ovaj zakon usvojen.

"Zvizdić je rekao da će povećanje biti od 1. januara i Sindikat je time zadovoljan. Vjerujemo da će to biti ispoštovano", rekao je Ilić.  

Dobre i loše strane novog zakona

  • državna policija dobija veće plaće
  • manje mogućnosti za korupciju unutar policijskih redova
  • odgađanje mogućnosti štrajka policajaca  
  • prijetnje MMF-a definitivnim odustajanjem od daljeg kreditiranja
  • gubljenje kredibliteta kod međunarodnih institucija
  • izdvajanje iz budžeta dodatnih osam do devet miliona KM
  • mogućnost da građani budu najveća kolataralna šteta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti