Vlasti pripremile doček bh. dijaspori: Evo zašto ćete platiti kaznu od 200 KM na ulazu u BiH

03.06.2021. 08:59 / Izvor: buka.com
Vlasti pripremile doček bh. dijaspori: Evo zašto ćete platiti kaznu od 200 KM na ulazu u BiH

Brojni građani iz dijaspore ostali su zatečeni činjenicom da im se prilikom ulaska u BiH naplaćuje kazna od 200 KM, odnosno 100 KM ako je plate odmah, iako posjeduju bh. ličnu kartu

Brojni građani iz dijaspore ostali su zatečeni činjenicom da im se prilikom ulaska u BiH naplaćuje kazna od 200 KM, odnosno 100 KM ako je plate odmah, iako posjeduju bh. ličnu kartu.

Jedan od čitalaca Buke je napisao da je prilikom ulaska u BiH platio 400 KM za svoju četveročlanu porodicu.

Svi su, kaže, zatečeni i smatraju da je ovakva odluka apsurdna jer ulaze u svoju matičnu zemlju dok istovremeno, građani Srbije i Hrvatske u BiH ulaze samo sa ličnom kartom.

Ova odluka je na snazi još od septembra prošle godine. Donijelo ju je Ministarstvo sigurnosti, a usvojilo Vijeća ministara BiH čime je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju lične karte nekažnjeno ulaze na teritoriju BiH.

Kazna se ne plaća u slučaju da građani iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa bh. pasošem i u tom slučaju nije potreban ni PCR test na virus SARS-COV-2.

Takođe predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

U slučaju da građani iz dijaspore, kao i uostalom svi stranci koji ispunjavaju uslove ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa pasošom druge države moraju predočiti negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti