Vlasti u BiH moraju što prije da donesu Zakon o javnim nabavkama

02.04.2019. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Vlasti u BiH moraju što prije da donesu Zakon o javnim nabavkama

Bez nadogradnje u procesu javnih nabavki Bosna i Hercegovina ne može postati članica Evropske unije.

Bez nadogradnje u procesu javnih nabavki Bosna i Hercegovina ne može postati članica Evropske unije, jasan je stav predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Oni su danas na konferenciji za medije na temu "Predstavljanje rada i posebnih projekata Agencije i ključnih partnera za unaprijeđenje sistema javnih nabavki u BiH" pozvali vlasti u BiH da napokon usvoji dopune Zakona o javnim nabavkama kako bi se uklonili nedostaci važećeg zakona i onemogućila korupcija, ali i uskladio s pravnom stečevinom Evropske unije.

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ovom prilikom je rekao kako će za donošenje Zakona trebati sveobuhvatni napori svih nivoa vlasti, ali i civilnog sektora.

Jasno je podcrtao kako su javne nabavke temelj pravne stečevine EU te bez takvog efikasnog i transparentnog zakona niti jedna država pa ni BiH neće moći postati članicom EU.

Smatra kako je u BiH potrebno uvesti kulturu poštovanja pravila i zakona da se zna ukoliko se zakoni prekrše da slijedi kazna i posljedice.

Po njemu usvajanje Zakon treba se desiti što prije, čime će BiH poslati jasnu sliku da se želi boriti protiv korupcije.

Peter Duffy, direktor USAID-a u BiH kazao je kako korupciju treba posmatrati kao kompjuterski virus, kada uđe u sistem uspori sve.

"U BiH usporava investicije i umanjuje povjerenje u vlast. Svaka marka koja skrene  sa pravog puta neće biti utrošena u izgradnju bolnica, škola i drugih ustanova. Korupcija usporava i razvoj malih preduzeća i građani to znaju. Korupcija je gorući problem, te je vrijeme da se nešto poduzme", kazao je Duffy. Naglasio je kako je potrebno uvesti sankcije kako bi se poštovao Zakon, kao i inspekciju koja će kontrolisati primjenu zakona.

Matthias Muehle, rukovodilac programa u GIZ-u sličnog je razmišljanja. Kaže da je funkcionalan sistem javnih nabavki dobra osnova za pružanje kvalitetnih usluga u privredi, i to na zakonit i transparentan način.

Prema njegovim riječima, EU pridaje veliki značaja unapređenju sistema javnih nabavki, a taj primjer trebalo bi da slijedi i BiH.

U okviru prezentacije projekata i rada Agencije najavljeno je da bi do 2023. godine trebao cijeli sistem i procedure javnih nabavki biti u elektronskom obliku s ciljem korištenje digitalnih tehnologija, a dio toga već je i sada omogućen.

Istaknuto je da će uvijek biti zloupotreba u sistemima javnih nabavki, ali izražena je nada da će donošenjem izmjena zakona, što se očekuje do kraja godine, jer nema prepreka za njegovo usvajanje, zloupotreba biti sve manje.

Đenan Salčin, v.d. direktora Agencije za javne nabavke BiH je najavio da će od 2023. godine sve procedure javnih nabavki biti sprovođene elektronskim putem.

U ovoj godini kazao je kako će profunkcionisati E –Dostava ponuda, E- Otvaranje, E- Evaluacija, E- Odluke o okončanju postupka nabavke i E- Direktni sporazum (NMV).

Osvrćući se na rezultate iz prošle godine je kazao, od 225 praćenja pojedinačnih postupaka javnih nabavki u BiH u prošloj godini procesuirano ih je samo četiri.

"Naša namjera je da identifikujemo i kaznimo koruptivna ponašanja s ciljem sprečavanja korupcije. BiH je odlučila da napravi iskorak na tom planu", rekao je Salčin.

Najavio je da Agencija za javne nabavke namjerava provesti i niz drugih projekata u ovoj godini s ciljem unapređenja sistema poput edukacije kadrova na svim nivoima, a u tome će im pomoći, pored EU i USAID-a, i Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti