Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VM BiH: 15 mil. eura od IPA usmjeriti na saniranje posljedica poplava

18.06.2014. 16:37 / Izvor: eKapija.ba

Vijeće ministara BiH danas je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu primilo na znanje Informaciju Direkcije za europske integracije o dopisu Europske komisije s prijedlogom novog paketa IPA-e 2014.

Zadužena je Direkcija za europske integracije da obavijesti Europsku komisiju da je BiH suglasna da se 15 milijuna eura iz paketa IPA 2014 alocira za potrebe otklanjanja posljedica uzrokovanih poplavama putem "posebnih mjera".

Zadužena je Direkcija za europske integracije da obavijesti Europsku komisiju da je iznos od 0,65 milijuna eura nedovoljan za potporu sudjelovanju BiH u programima EU-a, te da zamoli za otpis ulaznih karata s obzirom na ogromne posljedice i materijalne štete uzrokovane poplavama koje je pretrpjela BiH.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju o pripremi za korištenje IPA-e II, Nacrtu strateškog dokumenta za IPA-u II za Bosnu i Hercegovinu i pokretanju pripreme državnog programa IPA 2014 za Bosnu i Hercegovinu.

Zadužene su relevantne institucije u Bosni i Hercegovini da osiguraju sudjelovanje u programiranju IPA-e 2014, uz osiguranje potrebne koordinacije s relevantnim institucijama s različitih razina vlasti, a u skladu s dogovorenim prioritetima, procesom i rokovima.

Direkcija za europske integracije zadužena je da dostavi državni IPA 2014 paket za Bosnu i Hercegovinu Vijeću ministara na usvajanje, kako bi isti mogla službeno uputiti Europskoj komisiji najkasnije do 4. 7. 2014. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o šestom sastanku Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku, održanom 13. i 14. svibnja 2014. godine u Banjaluci.

Centralna banka BiH zadužena je da Direkciji za europske integracije dostavi najnovije rezultate stres testova provedenih u bankama.

Zadužena je Centralna banka i entitetske agencije za bankarstvo da sačine jedinstvenu analizu efekata provedenih regulatornih mjera na bankarskom tržištu u BiH.

Radna skupina za ekonomska i financijska pitanja i statistiku zadužena je da Direkciji za europske integracije dostavi informaciju o poduzetim mjerama za unapređenje postupka registracije poduzeća u Federaciji BiH, kao i informaciju o poduzetim mjerama u oblasti izdavanja građevinskih dozvola te o procjeni smanjenja nameta u svrhu privlačenja stranih investicija u Republici Srpskoj.

Direkcija za europske integracije će posredstvom tajnika Privremenog odbora Europskoj komisiji u Bruxellesu  dostaviti ove informacije na engleskom jeziku.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Uputstvo o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja Bosne i Hercegovine ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom.

Uputstvom se uređuje postupanje nadležnih institucija u procedurama za uvoz humanitarne pomoći u kojoj su sadržani lijekovi i medicinska sredstva, a koja se donira Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti