Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VM: Zakon o smanjenju plata kontradiktoran?

18.04.2014. 08:34 / Izvor: Nezavisne novine

Vijeće ministara BiH(VM BiH) ne podržava usvajanje zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH u predloženom obliku, jer je "kontadiktoran, neprecizan" i doveo bi do problema u primjeni.

Ovaj zakon predložio je Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma bh. parlamenta, a Vijeća ministara o ovom prijedlogu mišljenje je utvrdilo prekjuče na svojoj sjednici. Živkovićev prijedlog, koji podrazumijeva smanjenje plata članova Predsjedništva, Vijeća ministara i parlamenta BiH za oko 42 odsto, podržan je u prvom čitanju u Predstavničkom domu, ali je Dom na zadnjoj sjednici 15. aprila odgodio glasanje. Izjašnjavanje zastupnika odgođeno je tada i o zakonu o uštedama predlagača zastupnika Nike Lozančića, kao i o tri poslaničke inicijative o redukciji ostalih privilegija funkcionera. Umjesto toga zaduženo je Vijeće ministara da u roku od 10 dana parlamentu predloži sveobuhvatni zakon o smanjenju javne potrošnje, uključujući plate i naknade, a još je neizvjesno da li Vijeće može ispoštovati ovaj rok.

"Zaključak Zastupničkog doma još nije dostavljen Vijeću ministara", rekao je juče Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH.

U mišljenju Vijeća ministara piše da su "navedeni  samo neki nosioci funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti te time ne bi bio ostvaren cilj zakona - smanjenje primanja bez kršenja ustavnih odredaba". Vijeće ministara ocijenilo je lošim i što su za ministre i zamjenike ministara predloženi različiti koeficijenti za plate, što je suprotno usvojenom zakonskom principu "ista plata za isti ili sličan posao". Zaključeno je i da je bilo potrebno navesti ko su sve nosioci funkcija na koje bi se ovaj zakon odnosio u idućem mandatnom periodu kako bi se u u budućnosti izbjegli sudski sporovi.

Stav Milorada Živkovića juče nismo uspjeli dobiti. On je u parlamentarnoj raspravi najavio da će podnijeti ostavku na mjesto u Kolegiju Predstavničkog doma ako njegov zakon ne bude usvojen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti