Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VMBiH omogućilo da UNICEF pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH

29.01.2021. 07:46 / Izvor: Akta.ba

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog Ministarstva civilnih poslova za zaključenje Memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabavke između Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Cilj Memoranduma je pružanje podrške Bosni i Hercegovini u realizaciji Ugovora o nabavci vakcina "Commitment agreement-comitted purchase arrangement" između Vijeća ministara i Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

Zaključivajem tog memoranduma omogućava se da UNICEF, kao ovlašteni koordinator Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19 (Covax), pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH u okviru Covax mehanizma.

Podsjećaju da je krajem prošle godine Vijeće ministara BiH odobrilo višegodišnji projekt finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv Covida-19 i korištenju sredstava iz budžeta Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. od dva miliona KM.

Sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti