Voćari RS strahuju da će baciti veliki dio roda

04.08.2014. 08:01 / Izvor: Nezavisne novine
Voćari RS strahuju da će baciti veliki dio roda

Voćari RS strahuju da će biti primorani da bace desetine tona ovogodišnjeg roda, jer toliko velike količine treće, industrijske, klase voća nijedna domaća fabrika u RS nema interes da preradi.

Voćari RS strahuju da će biti primorani da bace desetine tona ovogodišnjeg roda, jer toliko velike količine treće, industrijske, klase voća nijedna domaća fabrika u RS nema interes da preradi.

U Udruženju voćara RS ističu da stanje koje bilježe ove sezone nikad nije bilo gore, jer nakon što su im vremenske nepogode uništile polovinu roda, dvije trećine onoga što je "preživjelo" završilo je u kategoriji industrijske klase, koju sada nema ko da preradi.

Sa druge strane, mišljenja prerađivača u RS o sudbini industrijske klase voća su podijeljena, jer u "Vitaminci" kažu da imaju dovoljno zaliha od prošle godine, dok u "Prijodorčanki" tvrde da imaju kapacitete da prerade sve viškove jabuke.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da su od prerađivačkih fabrika: "Vitaminke", "Prijedorčanke" i "Save", tražili da otkupe veći dio sirovine, ali da to, po svemu sudeći, neće biti moguće, jer ove fabrike imaju ogromne prošlogodišnje zalihe.

"Naša namjera bila je da preradimo što više ovog voća, međutim prerađivačima naprosto nisu potrebne tolike sirovinske količine. Tako da se, nažalost, sve više povećava vjerovatnoća da ćemo to voće baciti i zatanjirati u svojim voćnjacima", kaže Dojčinović.

On je rekao da bi takav scenario u perspektivi značio totalnu finansijsku katastrofu za domaće voćare, koji su ove godine ulagali daleko više novca kako bi sačuvali preostali rod od najezde štetočina nakon nepogoda.

Dojčinović je dodao da će dio viškova pokušati izvesti u Hrvatsku, ali da nažalost ni ta zemlja ove godine nema interes da ga otkupi, tako da s ovim industrijskim viškovima zaista neće imati kud.

"Od oko 3.000 hektara jabuke iz potkozarske regije, sa čak 2.000 hektara će biti obrana industrijska klasa", objasnio je Dojčinović.

On kaže da je na propast kvaliteta domaćeg voća u najvećoj mjeri uticao grad, koji je od kraja maja, pa gotovo sve do kraja juna, sistematski uništavao sve voćnjake u RS, te da su upravo pod dejstvom te nepogode velike količine voća postale "čista industrija".

Nikola Vukelić, vlasnik kompanije "Prijedorčanka" i voćnjaka "Agroimpex", kaže da domaće voće neće propasti i ističe da će njegova fabrika preraditi svaku industrijsku jabuku u RS.

"Mi smo prošle godine preradili 18.000 tona voća. Imamo kapacitete da preradimo svu jabuku ove godine i mislim da se niko ne treba brinuti da će mu voće propasti", rekao je on.

Osvrćući se na ovogodišnje bilanse proizvodnje u voćnjacima "Agroimpexa", Vukelić je konstatovao da je na 40 hektara njegovih voćnjaka zaštićenih mrežom, bez obzira na vremenske nepogode, rod prve klase.

"Onih 280 hektara voćnjaka na kojima nemamo mrežu u 90-odstotnom iznosu spada u industrijsku klasu", kaže Vukelić i ističe da su mu ovogodišnje nepogode pričinile štetu od oko pet miliona KM.

Prema njegovim riječima, trenutno srećne okolnosti, za prerađivače i proizvođače, predstavlja dobra saradnju s resornim ministarstvom.

"Uvijek je bilo onih koji nisu zadovoljni, i sasvim je jasno da ne mogu svi to biti, ali je sadašnji odnos Ministarstva prema nama fer. Mislim da ćemo uz njihove podsticaje i ove godine sve uspjeti preraditi", kaže on.

Sa druge strane, Žarko Mikić, direktor banjalučke "Vitaminke", potvrdio je da su već razgovarali s voćarima i dodao da ova fabrika zaista nema interes da kupi tako velike količine sirovine.

"Jedan dio ovog voća moći će se spasiti kroz preradu, ali je i propadanje određenih količina ove godine neminovnost", kaže on.

Mikić je objasnio da je ova fabrika prošle godine, koja je bila izuzetno rodna, sačuvala mnogo i jabuke i šljive, jer su i ponuda i cijena bile veoma dobre.

"Upravo zbog toga ove godine ne bismo imali problema i u slučaju da ovogodišnji rod podbaci", rekao je on i dodao da će se vjerovatno dogovriti s proizvođačima da jedan dio sirovine ipak prerade u kaše, koje mogu da stoje i da se u tom obliku čuvaju za ubuduće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti