Voćni rasadnik proizvodi 400.000 sadnica godišnje

31.08.2013. 11:32 / Izvor: eKapija.ba
Voćni rasadnik proizvodi 400.000 sadnica godišnje

Firma Voćni rasadnik Srebrenik se bavi proizvodnjom voćnih sadnica kontinentalnog tipa. Postoji već skoro 40 godina i najstarija je firma u ovoj branši u Bosni i Hercegovini.

Firma Voćni rasadnik Srebrenik se bavi proizvodnjom voćnih sadnica kontinentalnog tipa. Postoji već skoro 40 godina i najstarija je firma u ovoj branši u Bosni i Hercegovini. Imaju velike kapacitete i veliku opremljenost, tako da proizvode 400 do 500 hiljada sadnica godišnje.

„Imamo proizvodnju jagodičastog voća kupine, ribizle, borovnice, ali većinom su zastupljene drvenaste voćne sadnice, a najviše šljiva, jabuka i kruška 70 posto,  dok su trešnja, višnja i ostale kulture 30 posto“, priča za eKapija.ba Zuhdija Kujović, šef Komercijalnog sektora u Voćnom rasadniku, koja je bila jedan od učesnika Sajma šljive u Gradačcu.

Kaže da su od početka sajma prisutni, te da su praktično rasli sa njim, te da su veoma zadovoljni sa posjećenošću i sa rezultatima sa sajma. „Imamo veliko interesovanje za rasadnike, uglavnom farmera. Inače, imamo mrežu stalnih distributera, a jedan dio ide za izvoz, u Italiju i Hrvatsku “.

Kujović priča da su zadovoljni sa proizvodnjom, ali da imaju problem je sa plasmanom robe zbog krize, nedostatka novca, nelojalne konkurencije, a po njegovim riječima država ništa ne radi da zaštiti domaću proizvodnju.

„Oni koji rade sve legalno, koji ispunjavaju sve obaveze prema državi, nemaju nikakvu zaštitu države“, kaže.

Planovi Voćnog rasadnika su da nastave sa dosadašnjom proizvodnjom, oko 400 000 sadnica godišnje. A u sklopu svojih planova izgradili su novu hladnjaču, kapaciteta 700- 800 tona.

„Hladnjača puno znači za ovaj naš region jer je prva koja je izgrađena u opštini Srebrenik. Tako da znači puno i za ostale plantažere jer mogu skladištiti svoje proizvode“, kaže Kujović.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti