Voda nade: Priča o vodi Bistrica i herojima stvarnog života

03.12.2021. 07:45 / Izvor: Akta.ba
bistrica voda

Kada u supermarketu stanete ispred police za vodu, birajući taj proizvod za sebe i svoju porodicu, sjetite se ove priče koja slijedi.

Kada u supermarketu stanete ispred police za vodu, birajući taj proizvod za sebe i svoju porodicu, sjetite se ove priče koja slijedi. Ovo nije priča samo o vodi, ovo je priča o stvarnim ljudima - herojima stvarnog života!

Startup studio Fondacije Mozaik je u aprilu 2021. godine je kroz zajedničko ulaganje investirao u društveni biznis Gemex d.o.o. koji u općini Gornji Vakuf-Uskoplje proizvodi i puni prirodnu izvorsku vodu BISTRICU.

Kroz ovo partnerstvo Gemex je dobio ulaganje od 40.000 KM i kontinuiranu podršku stručnog tima Startup studija za dalji razvoj i plasman proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu. Uz zajednički napor ova dva tima, Bistrica u posljednjih šest mjeseci zauzima svoje mjesto na sve većem broju prodajnih mjesta širom zemlje. Da se radi o vrhunskom proizvodu potvrđuje činjenica da je voda nagrađena na prestižnom svjetskom sajmu vode u državi West Virginia (SAD) i ponosno nosi brončanu medalju "Berkeley Springs International Water Tasting Awards".

Ono što Gemex i punionicu vode Bistrica čini drugačijom od drugih je od 15 uposlenih u ovoj kompaniji, 9 su osobe kojima je utvrđen sedamdeset postotni i veći invaliditet. Kako je Gemex promijenio živote Selmi, Draganu i Mahiru, mladim ljudima sa invaliditetom koji su prvo zaposlenje našli u toj kompaniji, predstavljeno je u kratkom dokumentarnom filmu "Voda nade" koji je premijerno prikazan na BHRT, a dostupan je i u zajednici lonac.pro. 

dragan bistrica

Zaposlenik Dragan

"Kvalitetan bosanskohercegovački proizvod naslonjen na prirodne resurse naše zemlje i briga za zajednicu su temelj našeg poslovanja. Mi smo uvijek na strani ljepše i pravednije budućnosti jer su ljudi naša snaga i inspiracija. Zato nam je posebno važno što imamo partnera u Startup studiju Fondacije Mozaik koji dijele iste vrijednosti s nama."izjavio je Safet Terović, direktor Gemexa povodom premijere dokumentarnog filma "Voda nade"

Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik ovim povodom je poručila: "Gemex puni kvalitetnu bosanskohercegovačku vodu. Istovremeno, svaki put kada bilo ko kupi BISTRICU obezbjeđuje redovnu i dobru platu za osobe sa invaliditetom". 

Gemex d.o.o. je jedan od 175 društvenih biznisa koji je Startup studio Fondacije Mozaik podržao kroz zajedničko ulaganje. Više o mogućnostima zajedničkog ulaganja možete naći na www.startupstudio.ba.

 

selma bistrica

Zaposlenica Selma

Film "Voda nade"

U nastavku pogledajte dokumentarni film “Voda nade” koji govori o čovjeku koji se svakodnevno susreće sa brojnim problemima, koji u velikoj mjeri otežavaju njegov život. Diskriminacija po osnovu zapošljavanja, arhitektonske barijere, nerazumijevanje šire društvene zajednice za probleme i potrebe osoba sa invaliditetom samo su neki od problema koji muče ovu ugroženu populaciju. Osobe sa paraplegijom i dječijom paralizom u našoj zemlji žive jako loše, pa su im čak i najosnovnija prava ugrožena. Od prava na slobodu kretanja, prava na školovanje i naposlijetku prava na zapošljavanje. I sve to zbog predrasuda i pogrešne slike o osobama sa invaliditetom.

"Predrasude o osobama s paraplegijom i dječijom paralizom svakodnevne su u našem društvu. Ono što je naša želja jeste da pokažemo ljudima kako osobe s invaliditetom nisu negativne, depresivne i neinteresantne. Film razrađuje životnu priču čovjeka, koji nakon dugotrajne borbe sa neusklađenim zakonskim procedurama u Bosni i Hercegovini uspjeva da se zaposli i na taj način ostvari jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad", navode iz Fondacije Mozaik.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti