Vodostaji širom Hrvatske u naglom porastu, situacija je već dramatična

14.05.2019. 09:37 / Izvor: Jutarnji list
Vodostaji širom Hrvatske u naglom porastu, situacija je već dramatična

Na Korani i Uni proglašeno izvanredno stanje, poplava odsjekla selo Korana.

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se u utorak tokom dana, ali na gornjem toku rijeke Korane i u ponedjeljak su snimljeni dramatični prizori. Selo Korana u općini Rakovica je pod vodom zbog čega su na teren izlazili vatrogasci. Iz poplavljenog turističkog naselja spasili su osmero turista, među kojima i dvoje djece, piše HRT.

Mostovi su teško oštećeni zbog čega je komunikacija prekinuta. Poplavljene su i Baraćeve špilje, omiljena lokalna destinacija za turiste i dom 15 vrsta špiljske faune, od kojih su neke endemi.

Zbog intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu, a rastu i dalje, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su Hrvatske vode. Na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije moguće su bujične poplave.

Prema podacima objavljenim na stranici Hrvatskih voda Korana od poslijepodnevnih sati raste oko 20 cm na sat, a u Hrvatskoj Kostajnici brane se kuće, kojima prijeti Una, koja u posljednja 24 sata u prosjeku raste od šest do deset centimetara na sat. Od 170 cm koliko je izmjereno u nedjelju u 23 sata, vodostaj se popeo na 377 cm izmjerenih u 23 sata u ponedjeljak.

Zbog prebrzog rasta Une odustalo se od nasipa duž korita, no radnici brane najugroženije kuće. Na nekoliko lokacija u gradu opskrba pitkom vodom vrši se iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije. Trenutno su na snazi izvanredne mjere, a pređe li vodostaj 450 cm, na snagu će stupiti vanredno stanje obrane od poplava. Vrh vodenog vala očekuje se u utorak navečer.

 

 

Poplava u selu Korana

Posted by Dobrovoljno vatrogasno društvo Plitvička jezera on Monday, May 13, 2019

 

Rastu i vodostaji Save, a vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodenog vala u petak. U porastu su vodostaji u donjem toku rijeke Save zbog vremenske situacije u BiH, kao i u rijekama u Lici - Lici, Gackoj, Novčici.

Izvanredno stanje, prema grafikonima na stranici Hrvatskih voda, trenutno je samo u općini Sunja gdje je vodostaj rijeke Sunje dosegao 276 cm, no on je još od nedjelje isti.

Iza zagrebačkih vatrogasaca su rekordne 423 intervencije. Nakon više od 30 neprekidnih sati borbe s nedaćama koje je prouzročio olujni vjetar, pred njima su još deseci zadaća.

 

 

 

Selo Korana upravo... 😭😭😭 Vatrogasci su na terenu i pokušavaju izvući turiste koji su odsjeli u selu Korana, mostovi su teško oštećeni... ➡️pratimo situaciju i dalje 🔴ORN

Posted by Općina Rakovica NEWS on Monday, May 13, 2019

 

Više prometnica u Slunju, Karlovcu i Ogulinu zatvoreno za promet zbog vode na kolniku.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga, državna cesta Obrovac-Gračac (DC27) i autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica, javio je HAK u 22 sata.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na: na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja,  autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica.

Državna cesta Zagreb-Jastrebarsko (DC1) zatvorena je za sav promet u mjestu Donji Desinec, zbog stabla na cesti. Obilazak je lokalnim prometnicama.

Prekinut je promet državnom cestom Sisak-Sunja (DC224) u mjestu Blinjski Kut, zbog poplave.

Zbog odrona prekinut je promet Jadranskom magistralom (DC8) između Makarske i Ploča u mjestu Podgora. Obilazak za osobna vozila je: Makarska (DC8) – DC512 – Makarska - Gornji Tučepi – Ž6198 - Gornja Podgora – Podgora (D8), a za ostala vozila: Makarska (D8) – DC512 - Makarska – Ravča – DC62 – Vrgorac - Mali Prolog - ŽC6276 – Mali Prolog - Kobiljača – Kula (Eraci) - LC69086 – Kula (Eraci) - Karamatići - Rogotin (D8).

Zbog srušenih stabala prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj, Prizna-Žigljen i Brestova-Porozina, katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

 

Koranski most Rakovica - Plitvice

Posted by Općina Rakovica NEWS on Monday, May 13, 2019

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti