Vogošćanski Praktik širi pogon i stvara uslove za 31 novog radnika

06.12.2017. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Vogošćanski Praktik širi pogon i stvara uslove za 31 novog radnika

Općina Vogošća će nastaviti sa Vladom KS da razmatra slične projekte kako bi se pružila mogućnost onim privrednicima koji zapošljavaju manji broj radnika.

U septembru ove godine Općina Vogošća je raspisala Javni poziv za privredne subjekte koji žele investirati na području općine Vogošća.

Pravo učešća na Javni poziv imali su domaći privredni subjekti izvozno orjentisani, sa pozitivnim poslovnim bilansom u prethodne dvije godine, koji namjeravaju graditi nove proizvodne kapacitete od 300 i više kvadratnih metara korisnog prostora kao i subjekti koji se obavežu na upošljavanje novih radnika ovisno o površini novosagrađenih proizvodnih kapaciteta na teritoriji općine Vogošća, izuzimajući privredne subjekte koji imaju udio državne svojine u svom vlasništvu.

Tim povodom je jučer u Kabinetu načelnika potpisan Ugovor o poticaju. Ugovor su potpisali direktor firme "Praktik" iz Vogošće Muhamed Žero i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

"Na inicijativu Općine Vogošća koju je uputila Vladi Kantona Sarajevo pokrenut je projekat poticaja za privredne subjekte koji žele investirati na području Kantona Sarajevo. Za nas privrednike ovo je veliki pomak što se tiče poticaja. Moja obaveza je da u zadanom roku izgradim zgradu od 5.000 metara kvadratnih i uposlim 31 radnika. Bez ovakvih projekata nema novih fabrika i nema novih radnih mijesta", istakao je direktor Žero.

U Budžetu Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu privrede obezbjeđeno je oko 500.000 KM za pružanje poticaja privrednim subjektima na području općine Vogošća

"Danas potpisivanjem ovog Ugovora sa obezbjeđenom bankovnom garancijom firma "Praktik" iz Vogošće će dobiti poticaj u plaćanju dijela građevinske dozvole u iznosu od 75% u odnosu na obračunatu cijenu rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta sa obavezom da izgradi objekat i uposli nove radnike. Smatramo da je ovakav način rada koji Vlada KS i Općina podržavaju razvoj poljoprivrede opravdan i transparentan. Ovom prilikom se zahvaljujem Vladi KS, Ministarstvu privrede KS, vijećnicima Općinskog vijeća Vogošća koji su dali punu podršku ovakvom načinu rješavanja problema zapošljavanja i razvoja privrede na području općine Vogošća. U narednom periodu potpista ćemo Ugovor o poticaju sa još jednom uspješnom vogošćanskom firmom", rekao je načelnik Smajić.

Općina Vogošća će nastaviti sa Vladom KS da razmatra slične projekte kako bi se pružila mogućnost onim privrednicima koji zapošljavaju manji broj radnika i koji nisu u stanju plasirati veliki dio robe za izvoz, da se stimulišu i da dodatno prošire svoju proizvodnju a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti