Vojska Srbije zaradila skoro 130 miliona eura

22.03.2019. 09:29 / Izvor: Tanjug
Vojska Srbije zaradila skoro 130 miliona eura

Od ugovorenih 127,5 miliona eura prihoda u novcu je realizovano 26,4 miliona eura dok je kroz vlasništvo nad 1.259 stanova naplaćeno preostalih 101 milion eura.

Od 2006. godine otuđeno je 109 vojnih nepokretnosti na teritoriji Srbije. Od ugovorenih 127,5 miliona evra prihoda u novcu je realizovano 26,4 miliona eura dok je kroz vlasništvo nad 1.259 stanova naplaćeno preostalih 101 milion eura, navodi se u informaciji koju je Tanjugu proslijedilo Ministarstvo odbrane Srbije.

U približno dvije trećine do sada realizovanih prodaja kupac nepokretnosti bile su lokalne samouprave koje imaju pravo preče kupovine kao i mogućnost plaćanja naknade u stanovima ili u novcu i to u trajanju od pet godina, a razmjena nekretnina za stanove uspješno se realizuje i sa Građevinskom direkcijom Srbije.

Procjenu tržišne vrijednosti obavlja filijala Poreske uprave, a do prodaje na javnom tenderu dolazi tek ako gradovi i opštine nisu zainteresovani.

Poslije dva neuspješna oglašavanja početnu cijenu moguće je spustiti za 20 odsto i ako ponovo nema zainteresovanih još za 20 odsto.

Prihodi od naknade za prenijeto pravo svojine na ovim vojnim nepokretnostima uplaćuju se u budžet Republike Srbije a sredstvima raspolaže Ministarstvo odbrane u svrhe podsticanja i podrške reforme i funkcionisanja sistema odbrane i poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

"Trenutno se u Master planu nalazi još 487 vojnih nepokretnosti različite namene za koje će u narednom periodu biti moguće dalje raspolaganje, posle ispunjavanja propisanih zakonskih uslova i u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srbije, odredbama Master plana i Zakona o javnoj svojini.", navodi Ministarstvo odbrane.

Prodaje viška vojnih nepokretnosti obuhvata kasarne, klubove Vojske Srbije, skladišta, aerodrome, strelišta, poligone, skloništa, vojne ekonomije i druge objekte posebne namjene sa zemljištem pod objektima i zemljištem za redovnu upotrebu objekata koji nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Srbije, kao i poslovni prostori i garažna mjesta.

U slučaju da se naknadno utvrdi potreba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za ponovno korišćenje neke od nepokretnosti predviđene za prodaju ona se zaključkom Vlade Srbije može izuzeti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti