VOLI u poljoprivrednu proizvodnju uložio 2,38 miliona eura

19.01.2020. 10:35 / Izvor: Agencije
VOLI u poljoprivrednu proizvodnju uložio 2,38 miliona eura

Cilj je da se potrošačima ponudi sopstveni proizvod sa svojih polja i da se planskom sadnjom smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva.

Kompanija Voli je krajem 2017. godine zakupila poljoprivredno zemljište u državnoj svojini na lokalitetu Šas u opštini Ulcinj.

Imanje u Šasu prostire se na površini od 70 ha, od čega je oko 65 ha obradivo poljoprivredno zemljište dok ostatak čine kanali, kamenjar i površine koje su nepristupačne i nepodobne za obradu, saopšteno je iz ove crnogorske kompanije.

Zemljište je zakupljeno na 15 godina dok je produžetak zakupa na dodatnih 15 godina vezan za ulaganje kompanije Voli u preradne kapacitete na predmetnom zemljištu.

Kako je naveo Jaroslav Stupavski, direktor agrobiznis sektora Kompanije Voli, imanje posjeduje 74 plastenika u koje je invsetirano 700 000 eura, a kompletna investicija iznosi 2.379.000 eura.

"U investicionom programu smo se obavezali da ćemo raditi plasteničku proizvodnju , višegodišnje zasade mandarina i povrća na otovorenom prostoru. Trenutno smo završili projekat plastenika, napravili smo Upravnu zgradu i zemljište za uzgoj povrća je spremno za sadnju" , rekao je on.

On je dodao da su proizvodi Naše bašte najsličniji domaćoj proizvodnji, jer je prevashodni cilj je da se izbjegne korišćenje hemijskih sredstava, osim najneophodnijeg i da proizvodi budu prepoznatljivi po ukusu, mirisu I svježini, a ne po ujednačenosti plodova I savršenom obliku.

"Proizvodi imaju veliku sličnost domaćim iz razloga što sazru na stablu, ako pričamo o krastavcu, paradajzu i paprici, oni imaju i miris i ukus, i vratiće vas u djetinstvo, “Naša bašta” će vas vratiti u vašu baštu", kazao je Stupavski.

Kompanija Voli, kako je saopšteno, napravila je iskorak u svom razvojnom putu i krenula u investiranje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Cilj je da se potrošačima ponudi sopstveni proizvod sa svojih polja i da se planskom sadnjom smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva.

Na ovaj način se pruža mogućnost krajnjem potrošaću da dobija svježe voće i povrće direktno sa proizvodne površine na policu u maloprodaji.

Plan kompanije je da se na proizvodnom zemljištu proizvodnja odvija u 3 pravca:

– plastenička proizvodnja na 5 Ha neto površine ( 9 ha bruto površine )

– proizvodnja povrća na otvorenom polju na 45 ha

– proizvodnja voća, mandarine I šipak na 11 ha

Voli će pored planirane obavezne investicije od 1.379.000 eura u poljoprivrednu proizvodnju na zakupljenoj parceli od 70 hektara u ulcinjskom području Šas još dodatno uložiti oko milion eura.

Period obavezne investicije bit će ispunjen već do kraja ove godine a ne kako je obaveza po Ugovoru u naredne 3 godine .

U 2019 godini, proizvedeno je i plasirano preko 450 tona poljoprivrednih proizvoda. U pitanju su paradajz, paprika, krastavac, tikvice, kupus, brokoli, karfiol, blitva, zelena salata, rukola, iceberg salata, mladi luk, spanać peršun, lubenica, pipun, krompir – sve za čim je na tržištu bila izražena potreba.

Pored plasmana proizvoda kroz sopstveni lanac maloprodaje nastavljen je izvoz iceberg salate za Srbiju.

Nemoguće je na velikim površinama imati idealnu proizvodnju bez upotrebe zaštitnih sredstava, ali se pokazalo da se sa minimumom korištenja pesticida može kontrolisati zdravstveno stanje biljaka I uspješno voditi borba sa štetočinama koje ih napadaju.

Mještani Šasa i okoline ne kriju zadovoljsto što je Kompanija Voli upravo u njihovom mjestu započela realizaciju ovog, po mišljenju mještana, jako korisnog projekta.

Prema riječima Alima Đekovića, mještanina Šasa, lokalno stanovništvo o ovome je moglo samo da sanja.

"Ovo je sve urađeno po vrhunskim standardima. Naš kraj je jako nerazvijen, dosta stanovništva se odselilo, najviše zbog posla. Sada će ovdje imati dosta radnih mjesta što je za nas jako značajno", rekao je Đeković.

( Investitor.me )

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti