Volkswagen električna vozila predstavljena u Neumu na 15. Savjetovanju BH Komiteta CIGRE

21.10.2021. 11:42 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici kompanije Porsche BH doo Sarajevo prisustvovali događaju koji okuplja stručnjake iz elektro-energetskog sektora.

Predstavnici kompanije Porsche BH doo Sarajevo su u periodu od 17.-20.10.2021 u Neumu prisustvovali događaju koji okuplja stručnjake iz elektro-energetskog sektora Bosne i Hercegovine i regije, pod nazivom 15. Savjetovanje BH Komiteta CIGRE.

Pored prezentacije i izlaganja Volkswagen električnih noviteta na tržištu Bosne i Hercegovine, modela ID3 i ID4, prisutni učesnici su imali priliku da testiraju navedene automobile.

Ovom prilikom su i proizvođači punionica za električna vozila predstavili svoje proizvode, što je jednako važno za masovniju upotrebu električnih vozila. Jedna od tema savjetovanja koja je privukla značajnu pažnju prisutnih bila je panel diskusija pod nazivom "Perspektiva razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini i uloga u elektroenergetskom sektoru".

Tokom diskusije istaknuta je i činjenica da  Bosna i Hercegovina znatno zaostaje za ostalim zemljama u regiji kada je u pitanju stimulacija nabavke električnih i ostalih eko automobila, dok zemlje u okruženju imaju značajne podsticaje pri nabavci automobila i punionica. Eksperti iz Slovenije i Hrvatske su također prenijeli vlastita iskustva i predložili načine kako da se i Bosna i Hercegovina što prije pridruži i bude dio ove velike revolucije koja se dešava u autoindustriji.

Konstruktivni prijedlozi učesnika bit će uvršteni u zaključke ovog savjetovanja, a tiču se stimulacija i zakonskih uredbi koje će omogućiti nesmetan razvoj elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti