al
Volkswagen uskoro u Srbiji?

Vijesti / REGIJA

Volkswagen uskoro u Srbiji?

22.03.2019. 08:31 / Izvor: Nezavisne novine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je u Volkswagenu, a sada je glavno pitanje - gdje je poslije toga VW u odnosu na Srbiju?

Srbija bi, ukoliko dođe do dogovora, dobila investiciju vrijednu 1,5 milijardu eura i posao za 5000 radnika, uz 300.000 proizvedenih automobila godišnje.

Navodno su Srbiji glavni konkurenti - Rumunija, Bugarska, Turska pa i Sjeverna Makedonija. Aleksandar Vučić je indirektno rekao da je izbor spao na Tursku i Srbiju, a da bi Folksvagenova fabrika ukoliko Srbija pobijedi - mogla biti izgrađena u okolini Velike Plane.

"Ja trenutno ne znam koliki su zahtevi za tu veliku investiciju i koliki je potrebno zemlje za tu investiciju ali kazem, to je jedna velika šansa. Red bi bio da dođu u centralnu Srbiju. Otvaranje novih radnih mesta mnogo bi značilo ljudima koji ovde žive.", za Prvu TV priča Igor Matković, predsjednik opštine Velika Plana.

Konačnu odluku gigant iz Njemačke trebao bi da donese početkom aprila.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić je izjavila da dolazak Volkswagena velika šansa i da će se poduzeti sve mjere da do toga dođe. 

Volkswagen još nije donio odluku o eventualnom dolasku u Srbiju, rekla je Brnabić goostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Kako je navela, ta kompanija još nije donijela odluku o izgradnji svog novog pogona u ovom regionu.

"Tek treba da se donese takva odluka, a ako se donese, mi ćemo se boriti, dat ćemo sve od sebe kao što dajemo za sve ostale investicije. To bi bila nevjerovatna šansa za Srbiju.", rekla je Brnabić.

 Dodala je da Srbija u odnosu na neke zemlje regiona ima lošiju poziciju, jer nije članica Evropske unije, ali da s druge strane ima dosta dobru saradnju sa njemačkim privrednicima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti