Volkswagenu odobreno preuzimanje Scanie

18.06.2008. 08:58 / Izvor: Nezavisne novine
Volkswagenu odobreno preuzimanje Scanie

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije, odobrila je njemačkom proizvođaču automobila "Volkswagen" predloženo preuzimanje švedske kompanije za proizvodnju kamiona i autobusa "Scania", prenio je BBC.

Komisija smatra da se osnovne djelatnosti dvije kompanije ne podudaraju i da udruživanje neće značajnije ugroziti konkurenciju u Evropi. Glavna djelatnost "Volkswagena" je proizvodnja automobila audi, bentli i škoda, dok se "Scania" bavi proizvodnjom teških kamiona i autobusa.

"Volkswagen" je sam preuzeo kontrolu nad "Scaniom" u martu ove godine i čekao obavezujuće odobrenje nadležnih organa EU za pitanja konkurentnosti. Njemačka kompanija povećala je učešće u švedskoj kompaniji na 68,6 odsto glasačkih prava i na 37,73 odsto vlasništva. Komisija je, takođe, ocijenila da manjinski dio akcija koje "Volkswagen" drži u kompaniji za izradu kamiona MAN ne ugrožava predloženo preuzimanje "Scanie", pošto se dvije njemačke firme samo djelimično podudaraju u proizvodnji automobilskih i brodskih dizel motora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti