Vijesti

Volkswagenu odobreno preuzimanje Scanie

18.06.2008. 08:58 / Izvor: Nezavisne novine

Evropska komisija, izvršno tijelo Evropske unije, odobrila je njemačkom proizvođaču automobila "Volkswagen" predloženo preuzimanje švedske kompanije za proizvodnju kamiona i autobusa "Scania", prenio je BBC.

Komisija smatra da se osnovne djelatnosti dvije kompanije ne podudaraju i da udruživanje neće značajnije ugroziti konkurenciju u Evropi. Glavna djelatnost "Volkswagena" je proizvodnja automobila audi, bentli i škoda, dok se "Scania" bavi proizvodnjom teških kamiona i autobusa.

"Volkswagen" je sam preuzeo kontrolu nad "Scaniom" u martu ove godine i čekao obavezujuće odobrenje nadležnih organa EU za pitanja konkurentnosti. Njemačka kompanija povećala je učešće u švedskoj kompaniji na 68,6 odsto glasačkih prava i na 37,73 odsto vlasništva. Komisija je, takođe, ocijenila da manjinski dio akcija koje "Volkswagen" drži u kompaniji za izradu kamiona MAN ne ugrožava predloženo preuzimanje "Scanie", pošto se dvije njemačke firme samo djelimično podudaraju u proizvodnji automobilskih i brodskih dizel motora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti