Vozači i prevoznici napuštaju BiH

02.04.2021. 08:31 / Izvor: BHRT
Vozači i prevoznici napuštaju BiH

Nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu, Anđelko Dujković odlučio je da krene u prevozničke vode.

Nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu, Anđelko Dujković odlučio je da krene u prevozničke vode. Nakon završene obuke za vozača kamiona, odjavio ugostiteljski objekat i očekuje posao u inostranstvu.

"Odluka je prošle godine nekad na početku pandemije pala. Nije toliko zbog finansijske situacije, može se i ovdje izgurati i fino živjeti, ali više mi je neko dugoročno razmišljanje, za djecu, za sebe, za sve. Ovdje je specifično sve, gdje god kreneš, nešto ti fali.", rekao je Anđelko.

Anđelkova priča samo je jedna od mnogih. U posljednje dvije godine iz Bosne i Hercegovine otišlo je preko 4500 hiljade vozača kamiona.

Praksa je pokazala da odlazak vozača u inostranstvo više nije stvar egzistencije. Među onima koji su sjeli za volan kamiona su i advokati, novinari, političari, sveštenici i oni sa dobrim primanjima.

To potvrđuju i u auto-školama koje vrše obuku kandidata.

"Imali smo čak ljude iz vojske, policije, imali smo ljude koji su napuštali službu da polažu, da idu da voze i, ono meni najinteresantnije, jeste ugledni advokat iz grada koji je bio spreman da napusti taj svoj posao, da bi išao vani da vozi", kazao je Miroslav Gavrilović vlasnik auto-škole.

Osim vozača, u inostranstvo odlaze i prevoznici. Samo u protekle dvije godine više od 1200 njih preregistrovalo je svoje firme u inostranstvo.

"Nažalost, taj trend se nastavlja pa se mi s pravom pitamo za vrlo kratko vrijeme ko će to voziti u BiH. Već imamo podatke od prevoznika gdje, bukvalno, svakom prevozniku u dvorištu ili na parkingu stoji po četiri, pet ili više kamiona. Više nije u pitanju ni plata, standard je broj jedan", ističe Nikola Grbić predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Da problem postoji svjesni su i u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske odakle ističu da su različitim vidovima pomoći pokušali pružiti podršku ovom sektoru i da će to biti nastavljeno i ubuduće.

"Za period od marta do decembra izdvojeno je oko 6 miliona KM. Trenutno se razmatraju i analiziraju moguće mjere za pružanje podrške prevoznicimaa i u periodu koji predstoji. Imamo svakodnevnu komunikaciju", rekao je Dragan Stanimirović iz Ministarstva saobraćaja Republike Srpske.

Kako ističu prevoznici i vozači, situacija na ovom polju je u tolikoj mjeri pogoršana da nijedna mjera koja bude donesena neće moći dati brze i efikasne rezultate, jer je načinjena nepopravljiva šteta u sektoru prevoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti