Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vranić: "Lockdown" može biti produžen i na mjesec dana

23.03.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo primili su k znanju informaciju Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je kako epidemiološki podaci s kojima raspolaže već sedam dana, evidentno ukazuju da je KS ušao ‘u pik trećeg talasa virusa korona’, ali da je u blagom padu.

"Nikada broj testiranih nje bio ispod 1.200, što znači da je reprezentativni uzorak u odnosu na druge dane počevši od 16. marta kada smo imali najveći broj zaraženih 822, pa se on smanjivao, te je prekjučer iznosio 568", pojasnio je ministar.

Istakao je da je problem popunjenost bolnica i manji broj izliječenih, ali je jedina sreća što je malo ljudi na respiratorima, a i smanjuje se broj umrlih u KS. Naglasio je da ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

"Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, oni su sada zatvoreni", dodao je ministar Vranić.

Lockdown, koji je sada donesen na 14 dana, po riječima ministra, može biti i produžen na mjesec.

Naveo je kako su važni zdravstveni radnici, koji već 14 mjeseci rade bez prestanka. Kazao je da je virus mutirao i da dolazi novi ‘austrijski soj’ te da država mora učiniti nešto kako se ne bi pojavio i "četvrti val".

"Veliki je teret na zdravstvenim radnicima, ali bez nabavke vakcina imat ćemo nažalost i dalje veliki broj umrlih. Transmisija novog soja virusa je brža i klinička slika se brže usložnjava. Situacija je ozbiljna, te apelujem na sve da se pridržavaju mjera, jer samo tako možemo imati manji broj zaraženih", poručio je ministar.

Skupština KS jučer je na sjednici naložila Vladi, Ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja da prilikom usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ustanovama koje ostvaruju godišnju ili akumuliranu dobit umanje tranšu i sredstva usmjeri u plate zdravstvenih radnika i uposlenika u zdravstvu, koji su izloženi većem obimu i složenosti posla zbog pandemije, u nabavku opreme i nove programe zdravstvene zaštite te je zadužila Zavod za zdravstveno osiguranje KS da osigura dovoljan broj lijekova remdesivir u liječenju teških pacijenata.

Naloženo je i zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da u pružanju zdravstvene zaštite u slučaju oboljenja kovid ili sumnje na kovid ne zahtijevaju dokaz o zdravstvenom osiguranju.

Skupština KS je zadužila Vladu KS da hitno oformi i kapacitira mobilne timove pri JU Dom zdravlja koji bi bili na raspolaganju građanima oboljelim od koronavirusa, koji su kod kuća i u potrebi su za terapijom, te im osigura potrebnu uslugu koju zbog popunjenosti bolničkih kapaciteta ne mogu dobiti.

Obavezuje se Vlada KS da u što kraćem roku svim zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, ustanovama za djecu s poteškoćama u psihofizičkom razvoju ako traže usluge psihologa i psihoterapeuta odgovore pozitivno ako je zahtjev opravdan kako bi stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja što brže i bez odgađanja bili na raspolaganju građanima KS u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja je dovela do opasnosti po mentalno stanje građana, a među kojima su i pripadnici najranjivije populacije koje koriste usluge ovih ustanova, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti