Vranica se hvata za slamku spasa: Prodajom imovine žele izbjeći stečaj

14.02.2012. 14:25 / Izvor: eKapija.ba
Vranica se hvata za slamku spasa: Prodajom imovine žele izbjeći stečaj

Radnici sarajevskog preduzeća Vranica spremni su povući zahtjev o pokretanju stečaja, ukoliko ova kompanija uspije prodati jedan dio svoje milionski vrijedne imovine te tim novcem isplati njihova potraživanja, potvrdio je za eKapiju advokat Kerim Karabdić.

On zastupa 69 radnika kojima od 2006. godine nisu uplaćivani doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, a plate koje su u tom periodu primali iznosile su od 20 do 40, a u najboljem slučaju 200 KM mjesečno.

Na njihov zahtjev, Općinski sud u Sarajevu je imenovao privremenog stečajnog upravnika koji u roku od 30 dana treba da napravi izvještaj o tome da li je preduzeće `zrelo` za stečaj ili ne.

"Dobili smo potvrdu od Centralne banke i Kreditnog biroa da su računi Vranice blokirani duže od mjesec dana, čime je ispunjen zakonski uslov za pokretanje stečaja. Informisani smo da Vranica ima imovinu koja je vrijedna na desetine miliona KM, postoji mogućnost da se ta dugovanja namire i njihovom prodajom", kazao je Karabdić.

Smatra da bi se prodaja nekretnina i zemljišta trebala provesti kroz sudski postupak, kako bi se osigurali da novac bude iskorišten za isplatu dugova radnicima.

Muhamed Zornić, predsjednik Nadzorng odbora Vranice, priznaje da dugogodišnje loš upravljanje dovelo kompaniju do ruba propasti, ali ipak smatra da radnici nemaju osnova za pokretanje stečajnog postupka.

"Blokiran račun nije dovoljan dokaz za pokretanje stečaja, jer ima na stotine preduzeća kojima je blokiran račun. Vranica i dalje ima imovinu koja vrijedi više nego što su potraživanja. Njihovom prodajom možemo izmiriti svoje obaveze", ističe Zornić.

On podsjeća da krajem februara ističe mandat trenutnoj upravi preduzeća koje je, kako navodi, godinama pravila štetne ugovore. Od novog direktora, ukoliko on bude izabran, se očekuje za najbolju cijenu koja se može postići na tržištu prodaja jedan dio imovine Vranice.

Podsjećamo, ovo preduzeće spremno je prodati šest objekata na lokaciji Mihrivode u Sarajevu, hotel Palas, zemljište na Stupu, u Sokolović koloniji, Mostaru te hotel u Tuzli.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti