Vratio se u BiH i otvorio firmu: Startao sa tri zaposlena, sada zapošljava 20

18.03.2019. 09:56 / Izvor: N1
Vratio se u BiH i otvorio firmu: Startao sa tri zaposlena, sada zapošljava 20

Po povratku u Švedsku Senad Šantić razvio je mobilnu aplikaciju za lokalne škole.

Kao četverogodišnjak s porodicom je izbjegao u Švedsku. Nakon školovanja i završenog studija informatike životni put ga je odveo u Ameriku, u kojoj je pokazao interes za razvoj vlastitog biznisa.

Po povratku u Švedsku Senad Šantić razvio je mobilnu aplikaciju za lokalne škole. Ipak, želja za domovinom i rodnim gradom, vratila ga je u Mostar, gdje je pokrenuo informatičku konsultansku firmu.

"Svi te blijedo pogledaju kad im kažeš da ćeš taj potez uraditi, ali vidio sam da je ogromna potreba za informatikom u Švedskoj i da bi mogli napraviti konsultansku firmu, pozvao sam kolegu Nikolu kojeg poznajem iz djetinjstva i predložio sam mu da pokrenemo firmu na način da on ostane u Goteborgu i pronalazi klijente, a ja ću ovdje nadgledati, pronalaziti prave ljude, itd.", ispričao nam je Senad Šantić, vlasnik kompanije ''ZenDev''.

70 posto klijenata je u Švedskoj, a ostatak u Švicarskoj, Norveškoj i Americi. Startali su s tri uposlenika, a sada zapošljavaju 20 osoba. Cilj, je kako tvrdi stvoriti radno mjesto sa što manje stresa i bez prekovremenih sati.

"Planiramo proširiti taj sektor, do kraja godine da imamo tridesetak uposlenika u BiH, a također radimo na tome da određene ljude koji iskažu interesovanje za rad u našoj kompaniji u Švedskoj, da im omogućimo da mogu preći da rade na jako izazovnim projektima", kazao je Adnan Oručević, operativni direktor kompanije “ZenDev”.

"Imamo super ekipu, učimo puno novih stvari, najviše smo skoncentrisani na e-prodaju, sada stiže jedna nova tehnologija litium, radimo razne stranice u WordPressu, Laravelu", rekla je Nera Bešić, uposlenica kompanije “ZenDev”.

Briga o radnicima osnovna je vodilja kompanije, jer ako su radnici zadovoljni, nema brige za biznisom, poručuje Senad.

"Informatika je baš kreativan posao, tako da pokušavamo stvoriti ambijent u kojem su ljudi zadovoljni i na taj način da budu kreativni i dobri radnici, što na kraju znači da će nam i klijenti biti zadovoljni", kazao je Šantić.

Iako se mnogi plaše ulaganja u BiH Senad se, kaže, nije dvoumio. Zaustavljanje sive ekonomije pokrenulo bi novi talas investicija u BiH, poručio je prilikom svog predavanja u Evropskom parlamentu.

Ono što je potrebno, tvrdi, jeste osigurati jednake šanse za sve, te kreirati uslove kako bi se ulaganje isplatilo, te kako bi na koncu poslodavci mogli djelovati konkurentno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti