Vrebac: Poticajima za veterinarstvo omogućena kontrola mliječnih goveda

03.06.2019. 10:38 / Izvor: Fena
Vrebac: Poticajima za veterinarstvo omogućena kontrola mliječnih goveda

Provoditi će se i Plan službenog uzorkovanja fecesa žive peradi na prisutnost salmonele u odobrenim i registriranim objektima.

Ovogodišnjim poticajima za veterinarstvo koje je odobrila Vlada FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM, omogućena je kontrola zdravstvenog statusa životinja, prevashodno mliječnih goveda i njihovog ženskog podmlatka na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu.

"Kontrola ovih bolesti je neophodna da bi se u kontinuitetu nastavio izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište Evropske unije. Ova stavka iznosi najveći dio poticaja", potvrdio je u razgovoru za Fenu šef Odsjeka za zaštitu ljudi i životinja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marijo Vrebac.

Također, sredstva su predviđena za službeno uzorkovanje namirnica životinjskog porijekla. U tom pogledu, ističe da će veterinarski inspektori u skladu sa planom koji će donijeti Ministarstvo obići objekte u kojima se radi proizvodnja namirnica životinjskog porijekla, te provesti službeno uzorkovanje.

Provoditi će se i Plan službenog uzorkovanja fecesa žive peradi na prisutnost salmonele u odobrenim i registriranim objektima.

"Ovim planom se kontrolira program samokontrole koji se obvezno provodi na farmama peradi, a koji je vršen i prethodnih godina kada su zabilježeni zadovoljavajući rezultati. To je još jedan od programa koji se radi u cilju daljnjih osiguranja uvjeta kako bi se ispunili uvjeti za izvoz mesa peradi na tržište Evropske unije", istakao je Vrebac.

Također, predviđena su sredstva za nabavku dijagnostičkih testova, koji bi se koristili u slučaju pojave bolesti koja je prisutna u regionu, a nije evidentirana u Bosni i Hercegovini, a čija pojava bi mogla izazivati značajne ekonomske štete.

"Sredstva se izdvajaju i za naknadu štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja. U svrhu sprečavanja daljnjih širenja bolesti vlasnici ostvaruju prava za naknadu štete ukoliko su ispunili uvjete sukladno Pravilniku o postupku isplate naknade štete za neškodljivo uklonjene seropozitivne životinje", kaže Vrebac.

Osim toga predviđena su sredstava i za laboratorijsku dijagnostiku infektivne anemije kopitara, mjere DDD na farmama u slučaju pojave bolesti, ispitivanje životinja u slučaju pobačaja, dijagnostičko ispitivanje svih životinja na imanju u slučaju oboljenja ljudi, te sredstva za edukaciju službenih veterinara.  

Dodaje da su rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprečavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti