Vrtići i javni gradski prijevoz u Banjoj Luci počinju s radom

06.05.2020. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Vrtići i javni gradski prijevoz u Banjoj Luci počinju s radom

Gradonačelnik Igor Radojičić je pozvao građane da i dalje dosljedno poštuju propisane mjere.

Bez obzira na liberalizaciju mjera koje su donesene u borbi protiv korona virusa, primarni cilj gradske i republičke vlasti ostaje zaštita ljudskih života i zdravlja stanovništva, saopštio je danas Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke.

Gradonačelnik Igor Radojičić je pozvao građane da i dalje dosljedno poštuju propisane mjere, ističući da je odnedavno na snazi uredba sa zakonskom snagom o nošenju lične zaštitne opreme.

"Naši primarni ciljevi ostaju isti, a tome dodajemo i nastojanja da što je više moguće umanjimo negativne posljedice po ekonomiju. Liberalizacija mjera ne znači lično opuštanje, naprotiv, moramo da spriječimo da popuštanje mjera ne donese novo širenje epidemije, a to možemo postići ličnim angažmanom i poštovanjem mjera", naglasio je Radojičić i dodao da će posebno domovi za stara lica i zdravstvene ustanove i dalje biti pod u fokusu interesovanja i sprovođenja zaštitnih mjera.

Štab je donio odluku da od 11. maja počne da radi jedan broj vrtića sa manjim brojem djece, a o svim detaljima roditelji će biti blagovremeno obaviješteni. Takođe, do 11. maja na snazi je i dalje odluka o radničkom koridorskom prevozu, a od 11. maja, planirano je vraćanje jednog broja linija javnog prevoza koji će se sprovoditi prema jasnim pravilima lične zaštite. Od 11. maja biće otvoreni izletišta, parkovi i teretane u prirodi, ali će na snazi i dalje ostati mjere zabrane okupljanja.

Štab za vanredne situacija Grada Banje Luke pozvao je sve sugrađane koji u srijedu proslavljnjaju Đurđevdan, da to učine u porodičnom krugu, bez okupljanja i uz dosljedno poštovanje propisanih mjera.

Govoreći o ekonomski posljedicama koje ostavlja epidemija korona virusa, Radojičić je rekao da globalna ekonomija bilježi pad i, u skladu s tim, ni Grad Banja Luka nije pošteđen.

"Za prva četiri mjeseca ove godine, ostvarili smo samo 78 odsto finansijskog budžetskog plana, što je manje za oko devet miliona KM i bićemo prisiljeni da primjenimo finansijske mjere konsolidacije, odnosno rebalans gradskog budžeta", rekao je Radojičić.

On je dodao da je pristiglo oko 1.200 zahtjeva za finansijske olakšice koje je pripremio Grad Banja Luka za privrednike koji su pogođeni korona krizom.

"Odjeljenje za privredu već radi na obradi zahtjeva i očekujemo da već sljedeće sedmice imamo prva rješenja o olakšicama. Pozivi za olakšice su otvoreni do kraja godine, a za subvenciju kamata do 30. juna", naveo je gradonačelnik.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, izjavila je da je, od početka krize, u Banjoj Luci zabilježena 471 osoba pozitivna na korona virus, a da se 780 osoba trenutno nalazi u kućnoj izolaciji.

"Od 16. maja planirano da počnemo za pozivima za sistematske preglede djece koja polaze u školu, te vraćanje drugih kapaciteta Doma zdravlja koji nisu bili u funkciji zbog epidemije. Počećemo sa pozivanjem građana na mamografske, ultrazvučne i radiološke preglede, a u skladu sa težinom njihovih oboljenja. Od 11. maja počeće sa radom laboratorija u Ulici Vladike Platona, a stomatološke usluge za najmlađe biće dostupne, uz ambulantu u OŠ „Ivo Andrić“, i u osnovnim školama „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“", rekla je Todorović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti