VSI podržava javne debate OHR-a o evropskim integracijama

15.02.2008. 11:25 / Izvor: eKapija.ba
VSI podržava javne debate OHR-a o evropskim integracijama

Vijeće stranih investitora (VSI) u potpunosti podržava OHR-ve napore ka podsticanju javne debate o evropskim integracijama. Od posebne je važnosti da se uključe svi građani i osigura da su njihove vizije, razmišljanja i problemi saslušani, razmotreni i obuhvaćeni od strane državnih službenika. Slične inicijative su pomogle građanima drugih zemalja da lakše prođu kroz isti proces pridruživanja Evropskoj uniji. "Bosna i Hercegovina je na raskršću i jedino sa aktivnim uključivanjem svih njenih građana mogu biti ostvareni određeni koraci ka evropskim integracijama. Neophodno je da svi građani daju svoj doprinos, jer će sa integracijom BiH u Evropsku uniju doći do pozitivnih promjena na ekonomskom, političkom i pravnom planu, koje su potrebne da bi došlo do značajnih poboljšanja životnog standarda svih BH građana" naglašava predsjednik VSI-a, Tie Sosnowski. BH građani trebaju iskoristiti ovu priliku te iznijeti poteškoće sa kojima se susreću svakodnevno i doprinijeti razvoju pozitivnih promjena u svom okruženju, saopćeno je iz Vijeća stranih investitora.

Kako je saopćeno, VSI će u narednim mjesecima skrenuti pažnju na goruće probleme u oblasti registracije firmi, procesu izdavanja građevinskih dozvola, reformi poreza i pravnoj oblasti. VSI Bijela knjiga 2008 će biti objavljena u septembru. VSI namjerava obuhvatiti oblasti od interesa za njegove članice i BH poslovnu zajednicu u cjelini. VSI će u uskoj saradnji sa vladom i drugim relevantnim partnerima dati konkretne preporuke za unapređenje investicionog i poslovnog okruženja.

Uspostavljeno u 2006. godini, kao neprofitno poslovno udruženje, VSI zastupa interese stranih investitora u BiH. VSI nastoji promovisati inicijative koje zastupaju interese kompanija i pružati praktičnu podršku svim investitorima da bi se unaprijedilo poslovno okruženje u zemlji. U 2007. godini, VSI je izdalo prvu Bijelu knjigu navodeći prioritetna rješenja za prepreke ulaganjima i razvoju BiH. Trenutno, VSI ima 22 člana čija ukupna dosadašnja ulaganja u BiH prelaze vrijednost od 4 milijarde KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti