VTK BiH izdaje kompanijama potvrdu o višoj sili

19.03.2020. 13:23 / Izvor: Akta.ba
VTK BiH izdaje kompanijama potvrdu o višoj sili

Ova potvrda omogućava tvrtki da svojim poslovnim partnerima dokaže nemogućnost poštivanja ugovorenih obaveza iz objektivnih razloga.

Vis Maior potvrda je dokument – ovjera, koja služi da se zbog objektivnih razloga (vremenske nepogode, redukcije energenata, zemljotres, itd.), privremeno ili trajno, obesnaži obaveza proistekla iz ugovornog odnosa.

Ova potvrda omogućava tvrtki da svojim poslovnim partnerima dokaže nemogućnost poštivanja ugovorenih obaveza iz objektivnih razloga – odnosno iz razloga na koje ona nije mogla uticati i koje nije mogla predvidjeti.

Da bi VTK BiH izdala ovakvu Potvrdu o višoj sili, potrebno je:

1. Dostaviti pisani zahtjev na memorandumu kompanije. U zahtjevu se moraju navesti: konkretni podaci o usluzi/proizvodu koji nije mogao biti realiziran radi „više sile“, broj ugovora na koji se odnosi nemogućnost ispunjenja obaveza, naziv robe koja je trebala biti isporučena, rok isporuke i područje/mjesto na kojoj se dogodila „viša sila“.

2. Potvrdu iz točke 1. ovog uputstva ovjerava potpisom i pečatom ovlaštena osoba u Sektoru za javna dokumenta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (čiji je potpis deponovan kod nadležnih organa).

 

PREUZMI DOKUMENT:
ZAHTJEV ZA IZDAVANJE POTVRDE O VISOJ SILI

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti