Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VTK BiH: Obezbijediti vakcine i Covid pasoše za vozače u međunarodnom cestovnom prevozu

02.04.2021. 14:30 / Izvor: Akta.ba

Imajući u vidu izuzetno težak položaj bosanskohercegovačkih prijevoznika u vrijeme pandemije COVID-19, te nemogućnost države da na vrijeme obezbijedi neophodne vakcine za profesionalne vozače u međunarodnom cestovnom prijevozu, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je uz konsultacije sa članovima Udruženja u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika i članovima Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTK BiH, Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uputila inicijativu za nabavku vakcina i COVID pasoša za vozače.

"Naime, 19. marta 2021. godine u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", broj 17/21, objavljena je Odluka o prijenosu novčanih sredstava deponovanih na posebnom računu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na jedinstveni račun trezora. Radi se o sredstvima Nacionalnog komiteta koja su uplaćivali prijevoznici za finansiranje projekata u transportnom sektoru. Komora smatra da je transportni sektor od izuzetne važnosti za funkcionisanje privrede, da je istovremeno u značjanoj mjeri pogođen negativnim dejstvom pandemije koronavirusa, te da se dio predmetnih sredstava od Nacionalnog komiteta može i treba upotrijebiti za nabavku vakcina i izdavanje COVID pasoša vozačima u međunarodnom transportu roba i putnika", saopćeno je iz VTK BiH. 

Shodno navedenom, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine očekuje da će Ministarstvo podržati inicijativu i Vijeću ministara BiH predložiti donošenje odluke o upotrebi sredstava Nacionalnog komiteta za nabavku vakcina, čijom realizacijom bi se u što kraćem roku izvršila imunizacija vozača, te osigurao neometan protok ljudi i dobara.

PODIJELI:

TAGOVI:

covid pasoši

vozači

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti