VTKBiH: Osnovana zajednička Asocijacija građevinaca, sektorsko udruženje iz RS-a bilo protiv

25.08.2011. 13:33 / Izvor: eKapija.ba
VTKBiH: Osnovana zajednička Asocijacija građevinaca, sektorsko udruženje iz RS-a bilo protiv

Asocijacija građevinarstva i industrije građevinskih materijala osnovana je danas pod okriljem Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Osnovale su je firme iz građevinarstva, industrije građevinskih materijala i arhitektonskih djelatnosti.

Za članove Odbora Asocijacije izabrani su: Džemail Vlahovljak (Energoinvest d.d. Sarajevo), Semin Mašić (Hidrogradnja d.d Sarajevo), Uglješa Kisić (GP Bosna-Sarajevo), Salih Kovačević (Širbegović Company-Gračanica), Ladislav Bevanda (Hering doo-Široki Brijeg), Igor Šitum (Barit-Stamal-Kreševo), Ešref Gačanin (IPSA Institut-Sarajevo), Zoran Popić (Građenje AD-Pale), Mile Đurović (Unigrad doo-Istočno Sarajevo), Emil Koža (Fabrika Kreča Carmeuse-Doboj) i Ilija Stjepanović (Termoelektro-Brčko).

Za predsjednika Odbora Asocijacije izabran je Semin Mašić, direktor Hidrogradnje, dok su za podpredsjednike izabrani Ladislav Bevanda, direktor Heringa i Emil Koža.

Na osnivačkoj skupštini u Sarajevu protiv je bilo Udruženje građevinarstva Republike Srpske, koje smatra da udruženja iz ovog sektora mogu biti samo na entitetskom nivou, s potrebnom koordinacijom, a da je svaki viši nivo organiziranja "dodatno administriranje".

To nije stav političke naravi nego zasnovan na zakonskim propisima, ustvrdio je uoči osnivačke skupštine novinarima Ranko Milić, predsjednik Udruženja građevinarstva iz RS-a.

Džemal Kalajdžisalihović, sekretar novoosnovane asocijacije u bh. vanjskotrgovinskoj komori, navodi da su Milić i još jedan član Izvršnog odbora udruženja iz RS-a izašli sa sjednice nakon što su saopćili navedeni stav, ali su na osnivačkoj skupštini podršku dali članovi iz više firmi RS-a te tako postali sastavni dio novoosnovane asocijacije.

Ona je nastala izraženom voljom firmi iz ovog sektora opterećenog brojnim problemima i u namjeri da ih rješavaju objedinjene u Vanjskotrgovinskoj komori, zajedničkim nastupom ka nadležnima koji dosad nisu pokazivali veliku spremnost da pomognu, dodao je Kalajdžisalihović.

U sektoru su trenutno najakutniji problemi - izostanak investicija u građevinarstvu, koje su najniže u ovoj godini, te očekivani ogromni gubici zbog zastoja ugovorenih radova u Libiji.

Procijenjeni gubici su između 110 i 130 miliona KM zbog sukoba u toj zemlji, naveo je Kalajdžisalihović.

Semin Mašić, direktor preduzeća Hidrogradnja iz Sarajeva i jedan od učesnika osnivačke skupštine, rekao je da ta firma, također pogođena zastojem ugovorenih libijskih angažmana, čeka rasplet događaja i još ne može sumirati očekivane gubitke.

Trenutno su joj u zastoju ugovoreni radovi od blizu 200 miliona KM a bila je i pred izglednim dodatnim angažmanima prije aktuelne libijske krize.

"U kontekstu trenutnih prilika, ali i budućih kontakata u očekivanom povratku na tamošnje tržište, ne želi se `uplitati u politiku` i svrstavati na bilo čiju stranu od učesnika libijskog konflikta, već je najviše interesira sigurnost ljudi", zaključio je Mašić.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti