VTKBiH - Poduzeti zaštitne mjere u vezi sa prekomjernim uvozom piva

31.10.2019. 08:12 / Izvor: Fena
VTKBiH - Poduzeti zaštitne mjere u vezi sa prekomjernim uvozom piva

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović izjavila je da Grupacija godinama ukazuje na ove probleme.

Grupacija proizvodača piva u BiH koja djeluje u okviru Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) izradila je sveobuhvatnu studiju pod nazivom "Reperkusije uvoznih cijena na pivarsku industriju BiH sa zaključccima i preporukama mogućih mjera", kako bi  nadležne institucije upoznali o svojim problemima poput nelojalne uvozne konkurencije i transfernih cijena.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović izjavila je da Grupacija godinama ukazuje na ove probleme, te da pojedine nadležne institucije nedosljedno provode pravila u utvrđivanju transakcijskih vrijednosti cijena piva.

"Ono što smo primijetili u našim analizama jeste da godinama, a posebno u periodu od 2016. do 2018., bilježimo enorman pad uvoznih cijena piva, a u isto vrijeme uslovi na tržištu ne artikulišu takvu situaciju da može doći do smanjenja cijene uvoznog piva. Analiza je rađena u saradnji sa revizorskom kućom Revicon kako bismo detaljno 'pročešljali' sve zakonske i podzakonske akte i nadležnim institucijama dali smjernice", kazala je Lalović.

Smjernice se, kako je istakla, prevashodno odnose na dosljednu primjenu zakonskih i podzakonskih akata koji su trenutno važeći u BiH. Pivarska industrija BiH pri tome ne traži nikakav povoljniji položaj u odnosu na neke druge industrije, nego žele da ukažu na to da postoje propisi i mjere kojima se može uticati na nelojalnu uvoznu konkurenciju.

"U vanjskotrgovinskom prometu, nažalost, industrija piva u BiH ne bilježi velike rezultate jer godinama unazad pokrivenost nam iznosi oko 2,6 posto, a u isto vrijeme kapaciteti u pivarskoj industriji su ispod prosjeka što se tiče iskorištenosti", navela je Lalović uoči okruglog stola u VTKBiH koji je bio prilika za dijalog između predstavnika pivarske industrije u BiH i nadležnih institucija.

Neki od instrumenata, pojasnila je Lalović, jesu dosljedna primjena Zakona o carinskoj politici BiH i svih relevantnih  podzakonskih akata, te utvrđivanje transakcijske vrijednosti cijena piva, „a to znači uvezivanje sa povezanim pravnim licima, jer ono što mi uvozimo su uglavnom piva iz većih koncerna i onda se može dokazati transakcijska vrijednost takvih piva“.

Fahrudin Salihović iz Tuzlanske pivare je kazao da na ovaj način žele da pokažu bh. vlastima da je krajnje vrijeme da poduzmu određene zaštitne mjere kada je u pitanju prekomjerni uvoz piva.

"Bh. pivari upošljavaju više od hiljadu ljudi i redovno izmirujemo sve obaveze prema radnicima i državi. Prekomjerni uvoz piva u BiH je prisutan 70 posto. Cijena po jedinici hektolitra pada na 50 KM, dok u nekim evropskim zemljama je ta cijena oko 200 KM. Nepojmljivo je da iz godine u godinu padaju cijene po jedinici hektolitra, tu mislim na uvoz piva iz Srbije i Hrvatske, dok znamo da su određeni troškovi koji utiču na samu cijenu koštanja enormno porasli. Druga stvar koju ističemo je da se pri uvozu piva u BiH ne vrše dovoljne kontrole, tako da neki proizvodi ulaze na bh. tržište bez laboratorijskih analiza i kao takvi se stavljaju na tržište BiH. Treće je da se na spomenutim etiketama ne nalaze tačni  uvoznici piva unutar BiH, da bi znali ko je uvoznik i ko je odgovoran za taj proizvod", izjavio je Salihović.

Napomenuo je  da domaća pivarska industrija iznalazi svoje posljednje atome snage da izađe iz ove situacije, te da su prinuđeni da određene proizvodne pogone zatvoraju jer nemaju  profitabilnost na nekim  proizvodima.

"Ono što je vidljivo svake godine jeste agresivan pristup uvoznika na našem prostoru, a mi imamo ogromne barijere kad je u pitanju izvoz piva. Mi tražimo reciprocitet i da se primjenjuju zaštitne mjere kad su u pitanju domaći proizvodi", kazao je Salihović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti