VTKBiH: Traže suspenziju ili smanjenje carinske stope pri uvozu

13.04.2018. 10:55 / Izvor: Akta.ba
VTKBiH: Traže suspenziju ili smanjenje carinske stope pri uvozu

Iz VTKBIH napominu da rezervni dijelovi, pomoćni dijelovi, alati i sl. iako služe svrsi finalne proizvodnje ne mogu biti obuhvaćeni ovom Odlukom.

Kao i ranijih godina, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa entitetskim komorama, pripremaju prijedlog za produženje i izmjene/dopune “Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2019“.

Ukoliko se za potrebe vlastite proizvodnje iz trećih zemalja (zemalja sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume) uvozi određena sirovina (materijal koji ulazi u supstancu finalnog proizvoda) ili repromaterijal (osnovni materijal od kojeg se pravi proizvod), a da istovremeno u Bosni i Hercegovini ne postoji proizvodnja takve sirovine/materijala, onda je moguće da se na taj proizvod odobri totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope.

VTK BIH poziva zainteresovane da do 23.04.2018. godine Sektoru privrede VTK/STK dostave prijedloge tarifnih brojeva sirovina i materijala koje koriste u procesu vlastite proizvodnje, a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

U skladu sa zahtjevom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, molimo da se na zvaničnom memorandumu firme u posebnom dopisu dostave i sljedeći podaci:
– Kontakt informacije (naziv firme, ID, broj telefon, e mejl, adresa, broj zaposlenih, kapacitet proizvodnje)
– Puni naziv proizvoda prema Carinskoj nomenklaturi iz 2018– tarifni broj na 10 znakova i iznos (u KM) plaćene carine na navedeni proizvod u 2017. (ukoliko se radi o o novom prijedlogu za uvrštavanju), te količinu uvoza po tarifnom broju za 2017. godinu;
– Informacije o tome koliko će umanjenje carinskih troškova uticati na poslovanje kroz eventualno upošljavanje novih radnika, bolju konkurentnost na izvoznim tržištima, nove investicije, argumentovano objašenjeje da se radi o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji, te sve druge informacije koje će opravdati ukidanje ili smanjenje carinske stope.

Iz VTKBIH napominu da rezervni dijelovi, pomoćni dijelovi, alati i sl. iako služe svrsi finalne proizvodnje ne mogu biti obuhvaćeni ovom Odlukom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti