Vukašinović: Norveški Statkraft ne odustaje od ulaganja u RS

06.04.2009. 14:22 / Izvor: Fena
Vukašinović: Norveški Statkraft ne odustaje od ulaganja u RS

Norveška kompanija Statkraft ostaje zainteresirana za ulaganja u energetski sektor Republike Srpske, izjavila je 04.04.2009. godine glasnogovornica entitetskog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Aleksandra Vukašinović.

"Ovih dana očekujemo zvaničnu potvrdu kompanije Statkraft kojom pokazuju uvjerenje za nastavak započetih aktivnosti na energetskim projektima na rijeci Vrbas", kazala je ona.

Iako je ranije bilo govora o mogućem povlačenju iz sporazuma, koji je kompanija Statkraft potpisala s Vladom RS-a u januaru prošle godine, zbog svjetske ekonomske krize kontakti s predstavnicima kompanije su i dalje intenzivni, a naredni sastanak s menadžmentom Statkrafta i ambasadorom Norveške očekuje se krajem mjeseca.

Savjetnik predsjednika Vlade RS-a Milan Baštinac danas je razgovarao s Janom Linerudom, direktorom Statkrafta za zapadni Balkan, koji je bio iznenađen napisima u novinama RS-a i koji je još jednom potvrdio da norveška kompanija nema namjeru da odustane od hidroelektrana na Vrbasu za koje je predstudija opravdanosti pokazala da su najizvjesnije.

To su male hidroelektrane u Trnu i Laktašima čija investicija se kreće oko 60 miliona eura. Općina Laktaši, uz entitetsku vladu, podržat će ovaj projekt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti