Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vuković: Digitalizacija povećava konkurentnost bh. preduzeća

11.12.2018. 07:45 / Izvor: Fena

Konferencija "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" bit će održana od 17. do 19. decembra u Sarajevu, s ciljem da se ukaže da ta oblast može da pomogne privredi i poveća konkurentnost preduzeća na domaćem tržištu i van Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kaže da je cilj skupa da se ponude konkretna rješenja u tom procesu s ciljem dovođenja stranih investicija u svim segmentima društva i otvaranja novih radnih mjesta.

Nosioci projekta su Vanjskotrgovinska komora BiH i firma "Global GPS BH", a bit će izvršen presjek stanja u BiH kada je riječ o digitalizaciji i informaciono-komunikacionoj tehnologiji, te inicirane aktivnosti koje će pokrenuti promjene.

Vuković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci dodao da se digitalizacijom ostvaruje znatna financijska ušteda u radu preduzeća, a poboljšava se sigurnost i pojednostavljuje pristup podacima.

Direktor firme "Global GPS BH" Haris Hadžialić rekao je da projekat ima za cilj prepoznati prostor za investicije u informaciono-komunikacione tehnologije, te osnažiti tu oblast u BiH.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije pri Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević kazao je u tom bh. entitetu djeluje 450 firmi iz tog sektora i da u njima leži velika snaga, kao i mogućnost povećanja BDP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti