Vuković: Ukidanje taksi prilika za izvoz viška robe

23.03.2020. 12:26 / Izvor: SRNA
Vuković: Ukidanje taksi prilika za izvoz viška robe

Vuković je podsjetio da je uvođenjem taksi BiH zabilježila gubitke od oko 135 miliona KM za robe koje nisu izvezene na ovo područje.

Odluka privremene prištinske vlade o ukidanju carinskih stopa na sirovine, a za par dana i na ostalu robu, prilika je za BiH da vrati tržište Kosmeta i da izveze robu koja joj je višak, izjavio je Srni predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

"Mi smo i ranije ukazivala na taj problem i intenzivno smo se borili da se takse koje je uvela prištinska vlast ukinu, posebno za BiH, samim tim što je privreda naše zemlje bila kolateralna šteta političkih problema", rekao je Vuković.

Gledajući situaciju u kojoj se BiH nalazi uzrokovanu virusom korona, on je istakao da bi se izvoz iz BiH na tržište samoproglašenog Kosova mogao normalno nastaviti, ukoliko postoji zahtjev za određenim robama.

Vuković je podsjetio da je uvođenjem taksi BiH zabilježila gubitke od oko 135 miliona KM za robe koje nisu izvezene na ovo područje.

Prema njegovim riječima, samoproglašeno Kosovo je u kriznoj situaciji, jer nema nikakvu proizvodnju i prinuđeno je da dosta roba uvozi, što je prilika da se izveze neki višak robe koje ima BiH.

"Ovo je prilika da se pokušamo vratiti u te markete koje smo izgubili prije godinu dana", rekao je Vuković.

Privremena vlada samoproglašenog Kosova donijela je u petak, 20. marta, odluku o selektivnom ukidanju carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH, kojom su ukinute carinske stope na sirovine.

Odluka o ukidanju carinskih stopa na ostalu robu stupiće na snagu 1. aprila, saopšteno je iz kabineta premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti