al
Washington Post: Kosovo spremno da ukine carine na robu iz Srbije

Vijesti / REGIJA

Washington Post: Kosovo spremno da ukine carine na robu iz Srbije

07.01.2019. 15:02 / Izvor: SRNA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci obećao je američkim zvaničnicima da je spreman ukinuti carinu od 100 posto na robu koja se uvozi iz Srbije, piše Washington Post.

List navodi da je Thaci rekao da je spreman da preokrene kurs kada je riječ o carinama tokom sastanka sa američkim ambasadorom Richardom Grenellom u Berlinu u decembru.

U tekstu se dodaje da je Thaci u razmjeni elektronske pošte sa Washington Postom prošle sedmice rekao da je "spreman da razmotri ukidanje carina ukoliko se Kosovu otvori jasan put prema postizanju `Konačnog mirovnog sporazuma` sa Srbijom".

"Da, carine su vanredna mjera. Sa naše strane postoji spremnost da se to ukine. Ta riješenost je još veća ukoliko osjećamo podršku i rukovođenje od svojih partnera u ovome. Ja ću, sa svoje strane, ponovo uvjeriti narod Kosova da su rukovođenje i podrška u potpunosti tu", rekao je Thaci, prenosi američki list.

Predsjednik SAD Donald Trump poslao je lična pisma liderima Srbije i Kosova prošlog mjeseca i pozvao ih da se vrate mirovnim razgovorima uz ponudu mogućnosti da budu pozvani u Bijelu kuću.

Ambasador Grenell pozvao je na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i na direktne razgovore dvije strane kada se sastao sa Thacijem, rekli su američki zvaničnici, piše Washington Post.

Ambasador je saopštenju dostavljenom listu rekao da bi ukidanje carina "pomoglo da se pošalju pravi signali" o tome da je Thaci ozbiljan kada je riječ o pregovorima i izgradnji povjerenja između dvije strane.

Grenell je rekao Thaciju da je zabrinut zbog stanja prava gej sooba na Kosovu, dodaje list.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti