Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Western Mining dobio koncesiju za eksploataciju olova i cinka kod Foče

26.11.2018. 17:27 / Izvor: Akta.ba

Firmi "Western Mining" d.o.o. Banja Luka dodjeljena je koncesija za eksploataciju olova i cinka i pratećih metala bakra i srebra na ležištu "Čelebići" u opštini Foča, saznaje Akta.ba.

Koncesija se dodjeljuje na period od petnaest godina.

Prema ranijim pisanjima radi se o investiciji vrijednoj 7,88 miliona maraka.

Koncesionar je dužan prije zaključenja ugovora o koncesiji uplatiti u korist budžeta Republike Srpske jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 396.310,00 KM.

Lokacija na kojoj će se vršiti eksploatacija od centra opštine je udaljena 27 kilometara u pravcu jugoistoka i obuhvata površinu od 42 kvadratna kilometra.

Prema elaboratu, utvrđene količine rude olova i cinka iznose 991.690,63 tone, s prosječnim sadržajem olova 0,70 odsto, cinka 1,92 odsto i pratećih metala bakra 0,06 odsto i srebra od 8,67 grama po toni.

Eksploatacija će se na predmetnom ležištu odvijati površinskom i podzemnom metodom otkopavanja, na način kojim se obezbjeđuju optimalno iskorištavanje ležišta mineralne sirovine i bezbjednost ljudi, objekata i imovine, a u skladu s odobrenom tehničkom dokumentacijom.

Inače, firma Western Mining je 2012. godine dobila i koncesiju na istraživanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti