WHO: Gomilanje vakcina u nekim zemljama produžit će pandemiju

13.11.2020. 10:12 / Izvor: Agencije
WHO: Gomilanje vakcina u nekim zemljama produžit će pandemiju

Neke zemlje unaprijed kupuju više vakcina, u količinama više nego dvostruko većim od broja stanovnika, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Pravedan pristup vakcini u čitavom svijetu je u interesu svakoga i svake zemlje, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da bi gomilanje vakcina u nekim zemljama moglo samo produžiti pandemiju.

"Nacionalizam vezan uz vakcinisanje produžit će pandemiju, neće je skratiti", rekao je on na pariškom mirovnom forumu, upozorivši da će se virus nastaviti širiti, a ekonomski oporavak globalno usporiti ako ljudi u siromašnim zemljama neće moći biti vakcinisani, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

"Neke zemlje unaprijed kupuju više vakcina, u količinama više nego dvostruko većim od broja stanovnika, čime dovode u opasnost dostupnost vakcina drugim zemljama", dodao je.

Tedros je kazao da WHO-ovoj inicijativi ACT-A, kojom se želi osigurati pristup testovima, liječenju i vakcinisanju protiv bolesti COVID-19, nedostaje 28,5 milijardi dolara, od kojih je hitno potrebno 4,5 milijardi dolara.

Organizatori foruma u Parizu ranije su rekli da očekuju da će se na njemu zemlje obavezati dati 500 miliona dolara da bi vakcine - od kojih je više njih u različitim stadijima razvoja - bile globalno dostupne, ali nisu rekli je li na skupu ta cifra dosegnuta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je 100 miliona eura za projekt kada vakcina bude dostupna.

Također je ponudio da dio prvih doza koje će naručiti Francuska bude dostupan zemljama u razvoju kako bi one mogle vakcinisati svoje zdravstvene radnike.

Od korona virusa je u svijetu od početka pandemije zaraženo više od 53 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,3 miliona osoba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti