WHO upozorava da je loša ideja ukinuti sve restrikcije istovremeno

07.04.2020. 08:00 / Izvor: Fena
WHO upozorava da je loša ideja ukinuti sve restrikcije istovremeno

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da države koje planiraju da prekinu svoje mjere izolacije stanovništva, treba da to rade postepeno

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da države koje planiraju da prekinu svoje mjere izolacije stanovništva, treba da to rade postepeno, u fazama, da ne ukidaju sve restrikcije istovremeno.

Direktor WHO-a za vanredne situacije Mike Ryan rekao je da mjere izolacije uvedene u mnogim zemljama obuhvataju zatvaranje škola, radnih mjesta, društvenih skupova na javnom mjestu i okupljanja u parkovima.

"Vjerovatno bi bila loša ideja da se ukinu sve restrikcije istovremeno", rekao je Ryan, prenosi N1.

On je dodao da države ne treba da izlaze iz izolacije, a da prethodno nemaju plan kako će zadržati širenje bolesti COVID-19 na nivou koji može da se kontroliše.

"Izolacija smanjuje širenje bolesti. Kada se izolacija ukine, morate imati alternativne metode da zaustavite infekciju", istakao kao je Ryan.

Po njegovim riječima, države treba da imaju ustanovljene sistem da detektuju slučajeve zaraze, prate kontakte, stave u karantin slučajeve koji su sumnjivi i da široko testiraju stanovništvo na tu bolest.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti