Wigemark: Biti Evropljanin znači prihvatiti razlike i biti tolerantan

10.05.2019. 08:37 / Izvor: Fena
Wigemark: Biti Evropljanin znači prihvatiti razlike i biti tolerantan

Transformacija koja je potrebna da bi BiH ušla u EU nije nešto što će biti automatizam već je ona stvar izbora.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, sinoć je bio domaćin svečanog prijama u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine povodom Dana Evrope.

"Zemaljski muzej ne samo da je prelijepo, nego je i pravo mjesto za obilježavanja Dana Evrope. Jednako kao i EU, večeras se podsjećamo na bogatstvo BiH, njene kulturne, etničke i vjerske raznolikosti i baštine", izjavio je Wigemark.  

Biti Evropljanin, po njegovim riječima, znači prihvatiti razlike i biti tolerantan prema ljudima druge etničke, političke, vjerske i kulturne pripadnosti. Wigemark je dodao da je naša zajednička evropska istorija ono što nas povezuje i ne bi nas trebala razdvajati. Kao Evropljani, rekao je, trebamo se stalno podsjećati da ne ponavljamo greške i tragedije iz prošlosti.     

Wigemark je izjavio da nije zdravo razmišljati o sukobima iz prošlosti, ali da istovremeno ne smijemo zaboraviti ni ono što je u samom srcu Evropske unije, a to je opredjeljenje za mir i sigurnost svih građana Evrope na temelju uzajmnog poštivanja ljudskih prava i spremnosti za  angažman na pomirenju i oprost istorijskim neprijateljima.

 "Kada EU govori o potrebi pomirenja i prevazilaženju sukoba iz prošlosti, onda govorimo iz vlastitog iskustva, govorimo o potrebi jedne zajedničke interpretacije istorije i odbacujemo bilo kakve pokušaje revizionizma istorijskih činjenica i brojki. Kada se bude pisala istorija sadašnjice vjerovatno je da će uključivati i nekoliko poglavlja o tome kako su ova zemlje i cijeli region postali članice EU", naglasio je Wigemark. 

Transformacija koja je potrebna da bi BiH ušla u EU nije nešto što će biti automatizam. Wigemark je kazao da je ona stvar izbora, te da zahtjeva brojne korake i odluke.

Naveo je da je brzina pristupanja EU određena brzinom kojom se BiH može prilagođavati i početi provoditi pravila, standarde i propise EU.

Naglasio da su EU i njene države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama.

"U tu svrhu udvostručit ćemo našu finansijsku pomoć u okviru IPA sredstava na iznos od 80 miliona eura godišnje u narednom periodu. Pored toga, Evropska investicijska banka i druge institicije EU nastavljaju osiguravati stotine miliona eura kredita uz najniže kamante stope u sve svrhe, od novih bolnica, prečišćavanja otpadnih voda do ekološki prihvatljive prometne i energetske infrastrukture.", izjavio je šef Delegacije EU na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, vjerskog i kulturnog života te predstavnici diplomatskog kora. 

Dan Evrope se slavi svake godine 9. maja povodom godišnjice istorijske Šumanove deklaracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti