World Vision BiH i Općina Lukavac u projektu podrške djeci romske nacionalnosti

17.10.2018. 09:23 / Izvor: Akta.ba
World Vision BiH i Općina Lukavac u projektu podrške djeci romske nacionalnosti

World vision traži načine da aktivira sve relevantne aktere u programu zaštite djece i da stvori uslove za što bolji i kvalitetniji život svakog djeteta.

U kabinetu Općinskog načelnika, Općine Lukavac, zaključen je Sporazum o implementaciji projekta između Općine, koju zastupa Općinski načelnik Edin Delić i World Vision koji zastupa Larisa Klepac, Program direktorica World Vision BiH.

Sporazumne strane će sufinansirati implementaciju projekata u četiri osnovne škole i nabavku udžbenika i školskog pribora za učenike/učenice romske nacionalnosti sa područja općine Lukavac.

Projekti unaprjeđenja obrazovanja obuhvataju projekte OŠ „Puračić“ u ukupnom iznosu od 8.250 KM, projekte OŠ „Poljice“ u ukupnom iznosu od 8250 KM, projekte OŠ „Prokosovići“ u ukupnom iznosu od 8250 KM, projekte OŠ „Lukavac Mjesto“ u ukupnom iznosu od 8250 KM, kao i nabavku udžbenika i školskog pribora za djecu romske nacionalnosti u ukupnom iznosu od 7000 KM.

Općina Lukavac će učestvovati u implementaciji projekata u ukupnom iznosu od 20.000 KM i World Vision također u iznosu od 20.000 KM.

"Nastavljamo saradnju sa jednom respektabilnom nevladinom organizacijom koja se do sad pokazala u implementaciji velikog broja projekata i na našoj općini a i širom Bosne i Hercegovine. Nama je stalo da budemo na mapi World Vision-a i generalno podržavamo, posebno projekte u kojima su uhodane prakse, u kojima imamo rezutate i jedan od projekata je i ovo što smo danas potpisali. Mi smo danas potpisali otprilike neki paket od 40.000 KM u kojem polovinu sufinansira Općina a polovinu World Vision. Radi se o implementaciji projekata u četiri osnovne škole i o nabavci udžbenika za djecu iz romske populacije na području općine Lukavac. U osnovnim školama Puračić, Prokosovići, Lukavac Mjesto i Poljice implementirat će se projekti vrijednosti od po 8250 KM a nabavka udžbenika i pribora za djecu iz romske populacije u iznosu oko 7000 KM. Mislim da je to značajan iznos za ove osnovne škole i da je ovo značajna podrška lokalne zajednice. Mi znamo da je školstvo u nadležnosti kantona, ali evo mi nećemo da se izmičemo od obaveze da podržavamo kvalitet nastave za djecu naše općine što je jedan od ključnih ciljeva. Ovom prilikom se uistinu zahvaljujem osoblju World Vision-a na vrlo korektnom odnosu, vrlo fleksibilnom odnosu. I ranije su nam pomagali da dođemo do konačnih ciljeva. Općini, osim što nedostaje sredstava, ipak nama više nedostaje modaliteta i dobre prakse da implementiramo programe. Na ovaj način, imamo iskustvo World Vision-a i uz to nam donesu polovinu novca. Ovo je uistinu dobar program za našu općinu. Vjerujem da ćemo kroz implementaciju ovih projekata doći do poboljšanja kvaliteta i uslova rada u ovim školama", kazao je Općinski načelnik Edin Delić.

Anesa Muhović, program menadžer tuzlanske regije World Vision BiH istakla je da su iznimno sretni što već treću godinu imaju priliku da blisko i usko sarađuju sa Općinom Lukavac.

World vision je organizacija koja u primarni fokus stavlja dijete i njegovu životnu sredinu.

World vision traži načine da aktivira sve relevantne aktere u programu zaštite djece i da stvori uslove za što bolji i kvalitetniji život svakog djeteta.

"Općina Lukavac je jedna od naših najrelevantnijih aktera i zaista primjer općine koja se aktivno zauzima za djecu i stavlja djecu u primarni fokus svojih politika, akcija i planova. Nadam se da ćemo i u narednom periodu imati priliku i zadovoljstvo da sarađujemo sa Općinom Lukavac kako bismo svakom djetetu dali priliku da ostvari svoj puni potencijal", dodala je Anesa Muhović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti