World Vision pokrenuo društveno–odgovornu kampanju #Skriveniheroji

11.08.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba
World Vision pokrenuo društveno–odgovornu kampanju #Skriveniheroji

U pozadini svega što je World Vision uradio u posljednjih 70 godina u svijetu i u posljednjih 25 godina u BiH, stoje skriveni heroji.

U pozadini svega što je World Vision uradio u posljednjih 70 godina u svijetu i u posljednjih 25 godina u BiH, stoje skriveni heroji.

Ko su skriveni heroji?

Oni su ustvari obični ljudi koji su na poteškoće, izazove i nesreće u svojim zajednicama odgovorili humano i hrabro. U BiH su učinili sve u njihovoj moći da otklone posljedice rata, posljedice poplava, posljedice klizišta i prateće efekte koje nesreće imaju na lokalno stanovništvo – od urušavanja infrastrukture, ekonomije i obrazovanja, do psiholoških posljedica koje trauma ostavlja po stanovništvo, a posebno djecu.

Pojavom pandemije COVID-19 u martu 2020. godine, World Vision BiH je obustavio svoje redovne programske aktivnosti, preusmjeravajući  sredstva i ljudske resurse za rad na prevenciji bolesti i njenih posljedica. World Vision je mobilizirao svoje kapacitete širom svijeta i počeo da nabavlja  zaštitnu opremu, dezinfekciona sredstva, sredstva za higijenu i hranu najugroženijim porodicama, kao i institucijama koje zbrinjavaju najugroženije ili zadovoljavaju njihove potrebe.

U vremenu kada se suočavamo sa novom vrstom opasnosti, virusom koji izaziva bolest COVID-19, skriveni heroji preprekama rade u korist djece i porodica u potrebi. Oni su naši uposlenici, volonteri, edukatori, partneri, ali i djeca koja unatoč preprekama dižu glas i zahtijevaju bolje uslove za odrastanje.

Skriveni heroj je mladi volonter koji, unatoč nepoznanicama, pomaže svojoj zajednici u kriznoj situaciji, lokalna učiteljica koja danonoćno radi da njeni đaci koji nemaju pristup online nastavi dobiju podršku koja im treba, lokalna medicinska sestra koja brižno prati oporavak svojih pacijenata i čiji se osmjeh i podrška pacijentima vide kroz masku koju satima ne skida s lica, dječak koji neumorno pomaže sa zadaćom drugarima koji zaostaju u online nastavi, psiholog u Kutku za majke i bebe prepunog migrantskog centra, imam u lokalnom medžlisu koji pruža podršku i ohrabrenje porodicama koje su ugrožene novonastalom situacijom i mnogi drugi.

U svakome od nas skriva se sličan heroj! Pridružite se klubu prijatelja djece #Skriveniheroji!

"World Vision BiH kontinuirano odvaja sredstva kako bi podržao rad skrivenih heroja. Pozivamo Vas da, u skladu sa Vašim mogućnostima, podržite naše napore da umanjimo poteškoće sa kojima se susreću ranjiva djeca i njihove porodice u BiH. Posjetite www.darujislavi.ba da vidite kako možete pomoći!", kazali su.

Oslobodite heroja u sebi tokom augusta 2020. i zajedno obradujmo što veći broj ranjive djece i njihovih porodica kako bi im bar djelimično osigurali sigurno i bezbrižno djetinjstvo u ovim teškim vremenima ali i dolazećoj jeseni i nastupajućoj školskoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti