WWF: Hutovo blato treba igrati značajnu ulogu kod razvitka održivog i eko-turizma u BiH

04.06.2012. 13:10 / Izvor: eKapija.ba
WWF: Hutovo blato treba igrati značajnu ulogu kod razvitka održivog i eko-turizma u BiH

Dan Parka prirode Hutovo blato ove godine je održan u vrijeme Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se organizira pod sloganom "Zelena ekonomija: Da li uključuje i vas?". Kako je održiv turizam važan dio zelene ekonomije, WWF i uprava Parka su pored mnogih aktivnosti za širu javnost, organizirali i stručni skup Eko-turizam u zaštićenim područjima.

Stručnjaci iz područja eko turizma ustvrdili su da Park prirode Hutovo blato, međunarodno zaštićena Ramsar močvara od posebne ekološke i ekonomske vrijednosti, može igrati značajnu ulogu u razvitku održivog i eko turizma u Bosni i Hercegovini.

"WWF je već prije 10 godina prepoznao Hutovo blato kao močvaru od posebnog ekonomskog i ekološkog značaja za širu regiju Dinarskog luka, a ne samo Bosne i Hercegovine. Žao nam je što većina domaćih institucija nije prepoznala taj potencijal, pa se danas Hutovo blato suočava sa mnogim financijskim i organizacijskim problemima. WWF radi sve da pomogne upravi Parka kod pronalaženja rješenja za održivo financiranje kako bi se osigurala kvalitetna lovočuvarska služba i zaštitila najznačajnija staništa unutar Parka, koji su osnova i dobre turističke ponude", kazao je Zoran Mateljak, lokalni koordinator WWF-a.

Program je započeo prikazivanjem filma "Hutovo blato – jučer, danas, sutra", a nakon prikazivanja nastavljen je nizom predavanja stručnjaka za zaštitu okoliša i razvoj turizma. Zoran Mateljak predstavio je rad WWF-a u Hutovom blatu, Božo Vukoja iznio je novi Akcijski plan razvoja turizma u Hutovom blatu, dok je Marinko Dalmatin predstavio projekt za vrednovanje turističkog potencijala promatranja ptica. Službeni program završio je izlaganjem Leona Kebea, koji je predstavio WWF-ov projekt "Parkovi Dinarskog luka" koji umrežava više od 80 zaštićenih područja u regiji, te predstavljanjem nove internetske stranice Parka prirode.

"Park prirode je proteklih godina doživio više neugodnosti, koje nisu doprinijele boljoj situaciji u Hutovom blatu. Vrijeme je da svi nadležni zauzmu stav kakav Park prirode žele: Park kojim će se ponositi i koji će biti u funkciji svima koji cijene prirodu i usluge koje nam ona pruža, ili tek Park prirode na papiru, koji će polako propadati zbog nedovoljne pažnje nadležnih institucija i nedostatnih financija. Vodstvo Parka učinit će sve da Park zaživi u punom sjaju i tražimo sve moguće načine kako osigurati održivo upravljanje našeg prirodnog dragulja", poručio je Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato.

Obilježavanje Dana Parka prirode završilo je izletom brodicama za sve učesnike, utrkom biciklista Biciklističkog kluba Mostar te završetkom pustolovne utrke Čapljina 2012, koju je sedmi put za redom organizirala turistička organizacija "Čapljinka".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti