Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

WWF traži da Vlade FBiH ukine sustav poticaja i koncesija za male hidroelektrane

15.05.2020. 16:42 / Izvor: Fena

Organizacija za zaštitu prirode WWF Adria pozdravila je napore Vlade Federacije BiH za uvođenje reda u sustav izdavanja poticaja i koncesija za rad malih hidroelektrana, te pozvala Vladu da u potpunosti ukine navedeni sustav poticaja.

 

Iz te oragnizacije navode da smo, nažalost i u tijeku ove krize suočeni s pojedincima koji nastavljaju devastirati rijeke Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da smo posljednjih tjedana imali prilike čitati o privatnim investitorima koji koriste krizu izazvanu pandemijom koronavirusa kako bi započeli izgradnju malih hidroelektrana, na štetu ljudi i prirode.

Ističu da, iako službeni organi dopuštaju te štetne projekte, pozitivno je iznenađenje došlo u priopćenju s sjednice Vlade Federacije BiH održane 12. maja 2020. u kojem je istaknuto kako je Vlada "uvažila preporuke i zaključke donesene u Deklaraciji o zaštiti rijeka zapadnog Balkana".

"WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pozdravlja napore Vlade Federacije BiH za uvođenjem reda u sustav izdavanja poticaja i koncesija za rad malih hidroelektrana. Ovo je značajan iskorak u rješavanju ovog problema, no, u konačnici, on se može riješiti tek ukidanjem poticaja.", naglašeno je u saopćenju.

Zoran Mateljak iz WWF Adrie naveo je da su ekonomske studije pokazale da građani Bosne i Hercegovine troše desetke milijuna eura godišnje na isplatu poticaja za male hidroelektrane, a istovremeno jedinu korist od njih imaju privatni investitori, dok je sav trošak, kao i šteta, prebačena na građane i prirodu.

"U studenom 2019. donesena je Deklaracija o zaštiti rijeka zapadnog Balkana koju su potpisale 33 organizacije civilnog društva. U dokumentu se, između ostalog, traži od vlada zemalja regije zaustavljanje svih vrsta poticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, inzistira na dosljednoj primjeni i izvršenju propisa, zatim transparentno i rano uključivanje javnosti u procese donošenja odluka te da započnu ili ubrzaju proces primjene standarda Europske unije.", saopćeno je iz WWF Adria.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti