Xi i Putin otvorili plinovod dužine 3.000 km između Kine i Rusije

Vijesti / SVIJET

Xi i Putin otvorili plinovod dužine 3.000 km između Kine i Rusije

02.12.2019. 13:34 / Izvor: Agencije

Kineski predsjednik Xi Jinping održao je u ponedjeljak videopoziv sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nakon što su dvojica šefova država bili svjedoci ceremonije otvaranja plinovoda koji će transportovati  plin između Kine i Rusije.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da Kina i Rusija uvijek trebaju biti iskreni i pouzdani strateški partneri i davati jedna drugoj čvrstu i snažnu stratešku podršku usred složenih i nestabilnih međunarodnih odnosa.

Xi je to kazao prilikom sastanka s ruskim sekretarom Vijeća sigurnosti Nikolajem Patrushevim u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, javila je Xinhua.

Putin je kazao da je to historijski događaj, ne samo za globalno energetsko tržište, već prije svega za Rusiju i Kinu. Xi je naglasio da je ovaj projekt primjer saradnje dviju zemalja od kojih će obje strane imati koristi.

Gazprom i kineski energetski koncern China National Petroleum Corporation potpisali su u maju 2014. godine 30-godišnji sporazum o isporuci plina s Kinom nakon decenija pregovora. Izgradnja plinovoda dugog 3.000 kilometara započela je u septembru 2014. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti