XII Revicon forum: Saradnja i zakoni ključ u borbi sa korupcijom i kriminalom

07.10.2020. 12:27 / Izvor: Akta.ba
XII Revicon forum: Saradnja i zakoni ključ u borbi sa korupcijom i kriminalom

Da bi BiH izbjegla ponovno stavljanje na crne liste Moneyvala i FATF-a treba da završi određene zadatke i usvoji zakone jer sve ovo vodi zemlju u još veće gubitke.

XII forum na temu Sprečavanje pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i borba protiv korupcije u organizaciji Konsultantske kuća Revicon d.o.o. Sarajevo, počeo je danas u online verziji.

U naredna dva dana učesnici ovog interaktivnog online foruma imat će priliku čuti o najnovijim aktuelnostima u prevenciji i borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i korupcije ali i o kriptovalutama, tipologiji pranja novca, obaveznim u procesu sprečavanja pranja novca i drugim temama aktuelnim u ovim oblastima.

Moderator foruma Goran Miraščić u uvodnom otvorenju foruma "Kutak za aktuelni trenutak" prezentirano aktuelno stanje, izvršene i ne izvršene obaveze ali i planove daljeg razvoja.

Ono što se provlačilo kao ključno u svim uzlaganjima jeste da bez saradnje svih institucija i volje neće doći do promjena na poljima sprečavanje pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i cjelokupne borbe protiv korupcije.

Edin Jahić, član Moneyval delegacije BiH u svom izlaganju je kazao da BiH iako u stagnaciji u napretku ipak je napravila neke korake koji nam omogućavaju dalje korake bitne za rješavanje ključnih problema.

Kazao je da je samo zahvaljući zajedničkoj saradnji svih nivoa, gdje su svi imali jasan cilj, urodilo plodom da Bosna i Hercegovina bude skinuta sa sive liste Moneyvala u septembru 2015. godine i FATF-a u februaru 2018. godine, a sa malim zakašnjenjem i sa EU liste visokorizičnih zemalja.

Delistiranjem BiH sa EU liste prestaju da važe određeni zahtjevi finansijskih institucija u EU prema klijentima iz Bosne i Hercegovine pri bilo kojoj vrsti poslovnog odnosa.

"Ovo je veliki uspjeh naše zemlje u ovom procesu. Skidanje BiH sa sive liste je rezultat timskog rada. Naša zemlja će 2023. održati svoju prezentaciju na kojima će morati donjeti određene zakone u vezi pranja i finansiranja novca i na taj način će dokazati sprovedbu svih do sada zadatih mjera. BiH mora ispuniti nekoliko koraka i 14 tzv. prioriteta kako bi pristupila EU a jedan od njih je i zakonske obaveze o zabrani pranja novca i finansiranja terorizma”, kazao je Jahić.

Da bi BiH izbjegla ponovno stavljanje na crne liste Moneyvala i FATF-a treba da završi određene zadatke i usvoji zakone jer sve ovo vodi zemlju u još veće gubitke.

"Prema Moneyvalu smo oslobođeni obaveze izvještavanja što znači da smo ispunili akcioni plan i da smo usklađeni sa FATF. Sprovedbom ovog akcionog plana došli smo do skidanja sa sive liste. Ovakav status do sada nikada nismo zabilježili ali uslov da ostanemo u ovom status je usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i sprovedba ostalih akata. Potrebna je velika sposobnost državnih organa da sve zakonski sprovodu ali se tome mora dati više pažnje. Ako se ponovo nađemo na sivoj listi, sljedeći akcioni plan koji će uslijediti bit će puno teži i morat ćemo ispuniti mnogo više zadataka kako bi zadovoljili tražene standard”, rekao je.

Neki od najranjiviji sektoru sistemu kriminala i korupcije kako Jahić kaže priej svega je bankarski sektor jer on čini 87 posto ukupnog finansijskog sektora i to ga čini najranjivijim u segment pranja novca ali on nije jedini.

Sektor nekretnine je također jedan od segmenata kroz koji dolazi do pranja novca kao i sektor notara koji ne podliježu kontrolama.

Tipologije pranja novca su kupovina nekrtenina stranih lica, novčani trasferi off shore kompanijama, zatim transferi novca prema inostranstvu, kupoprodaja imovine, kupovine vlasničkih udjela u kompanijama, prenos novca preko granice radi kupovine nekretnine, osnivanje lažnih preduzeća i mnogi drugi.

"U BiH najveći problem su notari i računovođe koji ne podliježu kontroli i gdje se gubi veliki novac. Samo zakonski ovi problem se mogu regulisati i treba da postoji istinska i zajednička volja svih institucija kako bi se riješili”, kazao je Jahić.

Mevludin Džindo iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije kazao je da kada su rezultati o stanju korupcije naše zemlje u pitanju u velikoj smo stagnaciji. Prema Indeksu percepcije korupcije, Bosna i Hercegovina je ove godine na skali od 0 – 100 ocijenjena sa 36,  što predstavlja najlošiju ocjenu od 2012. godine.

BiH se tako svrstala u red zemalja koje globalno u kontinuitetu najviše nazaduju.

Na rang listi Indeksa koju je objavio Transparency international, BiH je pala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i zajedno sa Kosovom zauzela 101. poziciju od 180 država.

"U pogledu percepcije korupcije BiH se trenutno nalazi u regresiji. Bili smo između 80 - 90 mjesta, danas smo na 101 mjestu i to jasno govori da je sitem javnih institucija nevidljiv u rješavanju problema korupcije”, kazao je Džindo te dodao da postoje određeni sektori i segmenti koji trebaju više biti uključeni u sve procese, prije svega pravosudni sitem treba biti taj koji mora odgovarati na rizike korupcije i sprečavati iste.

Pored njega tu je i biznis zajednica koja treba aktivno da se uključi u sistem sprečavanja korupcije jer su velikim dijelom i sami uključeni i direktno utiče na njihovo poslovanje.

Džindo je kazao da je u doba pandemije formiran akcioni plan u prevenciji korupcije za vrijeme vanrednog stanja i u vremenu prirodne nesreće a vezan je za dodjele pomoći najranjivijim, do transparentnost javnih nabavki ali i zapošljavaja. Plan je usvojen na svim nivoima vlasti u formalnom obliku i kao takav je za sada aktuelan. Najvidljiviji iskorak je zabilježen u KS.

Stategija za borbu protiv korupcije koja je napravljena rezultat je domaće pameti i struke.

“Treba nam strategija koja će nam dati imunizaciju i siguran sam da ćemo ovim zajedničkim snagama doći do rješavanja određenih zadatih ciljeva i planova. Dalji plan je novi strateški okvir koji Vijeće ministara treba da usvoji, on bi trebao da uveže biznis zajednicu ali digitalizira cijeli process. To su samo neki od koraka koji će biti rješavani u narednom period. Samo sveobuhvatna podrška, svih sektora društva može dovesti do boljeg stanja”, rekao je.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić kroz svoje izlaganje da iako je bankarski sektor najviše podložan korupciji i jedan od najranjivijih, nije bio razlog zbog čega smo se nalazili na sivoj listi, iako je za neke to logičan slijed i razlog s obzirom na velike protoke novca.

"Mi kao regulator redovno pratimo sve tokove. Kao zemlja se nalazimo na dobroj poziciji ali ona nikako nije utemeljena. Mogo je tu zakona i regulativa koje moramo uskladiti sa EU. Tehnološki kaskama za trendovima EU i sve dok imamo potrebu fizičke identifikacije subjekta teško možemo govoriti o nekim proizvodima koji su uveliko prisutni na razvijenim tržištima. Zato je potrebno usvajanje Zakona jer nam to otvara nove mogućnosti kako za klijente tako i za razvoj drugih segmenata”, pojasnio je Mahmuzić.

Kazao je kako cijeli sistem teži EU integracijama, te da možemo biti sigurni  da je bankarski sektor u BiH trenutno u potpunosti usklađen sa EU regulativom za što to smo nedavno dobili i potvrdu.

"Bankarska EU agencija potvrdila sve usklađenosti ali to ne znači da je sve riješeno, to nam donosi nove poslove u smjeru sporvedbe propisa i zadatih direktiva. Proceduralni problem kod primjene EU direktova postoje i pokušavamo ih objasniti kako bi nam se neki postupci olakšali. Određene zakonske regulative iz naše zemlje nas sprječavaju za neke korake ali pokušavamo ih prevazići regularnim zakonskim procedurama”, kazao je Mahmuzić.

Protekla godina nije napravila značajan iskorak u napretku kada je Tužilaštvo i njegova uloga u borbi protiv korupcije i pranja novca u pitanju, a prije svega zbog pandemije, kazao je u svom izlaganju Ismet Šuškić.

"BiH je zakazala na putu sprečavanju pranja novca, finansiranja terorizma i borbi protiv korupcije i ne možemo postići dobar napredak bez uključenja svih nivoa države, to treba da bude sveobuhvatna i zajednička borba. Složena smo država pa samim tim je došlo do rascjepljenosti pravnog sistema, i sve to uveliko otežava sprovedbu borbe protiv pranja novca i terorizma pa tako i do neefikasnosti cijelog sistema”, kazao je Šuškić.

U nastavku foruma govorit će se o kontrolnim funkcijama banaka, mikrokreditnih i lizing organizacija, ključnim prijetnjama od pranja novca i finansiranja terorizma. Tokom sutrašnjeg II dana online foruma, učesnici će govoriti o kriptovalutama, vrsti i načinu trgovanja, EU legislativama za kriptovalute ali i o tipologijama pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kroz prizmu notarskih obrada ili off shore poslovanja.

Jedan od medijskih partnera ovog događaja je i poslovni portal Akta.ba.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti