Za Banoviće, Živinice i Kladanj počinje realizacija projekta cirkularne ekonomije

09.06.2021. 15:32 / Izvor: Akta.ba
Za Banoviće, Živinice i Kladanj počinje realizacija projekta cirkularne ekonomije

Ovo je ujedno i nastavak izgradnje projekta regionalne deponije EKO-SEP.

Predstavnici lokalnih zjaednica: Banovići, Živinice i Kladanj jučer su sa predstavnicima JP „EKO-SEP” Živinice i firme SL KONSULT iz Slovenije u prostorijama Grada Živinice potpisali Ugovor za korporativnu podršku preduzeća “EKO-SEP” d.o.o. Živinice i izradu fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, prestavnik Općine Banovići Samir Imamović, direktor JP “EKO-SEP” Živinice Selmir Šljivić i direktor firme SL KONSULT iz Slovenije Mirjan Poljak.

Riječ je o projektu koji predstavlja preduslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koji se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije. Ovo je ujedno i nastavak izgradnje projekta regionalne deponije „EKO-SEP“ u koji su zajedno ušle lokalne zajednice Banovići, Živinice i Kladanj sa namjerom da riješe dugogodišnje probleme odlaganja otpada.

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Evropske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi put u državi Bosni i Hercegovini počinje sa cirkularnom ekonomijom i korištenjem obnovljivih izvora energije.

Vrijednost projekta izrade navedene studije je 150 hiljada eura, a finansirat će se iz donatorskih sredstva SIDE.

Ovom studijom u konačnici će se ispuniti direktiva Europske unije što je jedan od glavnih uslova za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i ujedno ovaj projekat stavlja u rangu državnog karaktera. Kao pilot projekat ovo će biti najsavremenija deponija u BiH, koja će se baviti cirkularnom ekonomijom i zelenom ekonomijom, a Grad Živinice te Općine Banovići i Kladanj će biti prvi koji će imati obnovljive izvore energije koja će biti odobrena od strane Europske unije, istaknuto je na sastanku.

"Ovo je vodeći projekt za zemlju jer upravljanje otpadom ostaje neriješeno u mnogim dijelovima zemlje, te doprinosi zagađenju rijeka u BiH i naravno šteti okolišu. Stoga se iskreno zahvaljujem Gradu Živinice, te Općinama Banovići i Kladanj i njihovim načelnicima, gospodinu Kamenjakoviću, gospodinu Gutiću i gospodinu Čavkunoviću, kao i timu iz Eko-Sepa, na njihovoj predanosti, viziji i naporima da ovaj projekt i fizički implementiraju. EBRD će nastaviti pratiti brzu implementaciju i radove i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na otvaranja deponije",  istakla je ovom Manuela Nesel.

Glavni cilj projekat jeste da se uradi vizibiliti studija o naknadnoj obradi optpada. Odnosno cilj da se otpad koji bude dolazio na regionalnu deponiju EKO SEP, čija je izgradnja u toku, u što većoj mjeri reciklira, te da se napravi cirkularna ekonomija, dodao je direktor JP ”EKO-SEP” Živinice Selmir Šljivić.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti