Za direktore preduzeća birani vijećnici, u školama zapošljavali supruge...

10.12.2020. 11:20 / Izvor: Akta.ba
Za direktore preduzeća birani vijećnici, u školama zapošljavali supruge...

Evidentna je tendencija porasta broja prijava svake godine, a naročit rast broja prijava evidentan je nakon 2018. godine.

U periodu od 2016. do 2020. godine zaprimljeno je ukupno 1.011 prijava korupcije i drugih nepravilnosti. Od ukupnog broja zaprimljenih prijava osnovanost je utvrđena kod 812 prijava. Ovo su podaci Ureda za korupciju Kantona Sarajevo, a koji su jučer objavljeni. Evidentna je tendencija porasta broja prijava svake godine, a naročit rast broja prijava evidentan je nakon 2018. godine. Najviše prijava zaprimljeno je putem protokola (41% prijava),zatim putem e-maila (21% prijava) i direktno-lično (20% prijava). Nadalje, evidentno je da je broj prijava/predmeta pokrenutih po službenoj dužnosti znatno porastao u 2020. godini. Najveći broj prijava odnosi na sektor obrazovanja, koji je u nadležnosti Ministarstva zaobrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (25%), zatim slijede Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture (10%), Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice (10%), Lokalna samouprava (10%) i Ministarstvo zdravstva (9%).

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti prijavama  koje su se odnosile na sukob ineteresa prilikom imenovanja na različite javne funkcije, direktno kršući Zakon o sukobu interesa u organima vlasti FBiH.

  •  Imenovanje vršioca dužnosti direktora  I direktora u KJKP „Park“ d.o.o. Sarajevo

“ Nakon izvršenih provjera navoda iz dostavljene prijave Uredu, utvrđeno je da je za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, dana 11.04.2019. godine, imenovano lice koje je u momentu imenovanja bilo izabrani dužnosnik, odnosno općinski vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, kao i da je dana 11.06.2020. godine, za vršioca dužnosti direktora imenovano lice, koje je u momentu imenovanja bilo izabrani dužnosnik,odnosno općinski vijećnik u Općinskom vijeću Centar. Dalje, dana 06.08.2020. godine, za direktora ovog preduzeća, na period od 4 godine, imenovano je lice koje je u momentu ovog imenovanja bilo izabrani dužnosnik, odnosno općinski vijećnik u Općinskom vijeću Centar”, piše u Izvještaju.

  • Imenovanje vršioca dužnosti člana Upravnog odbora JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“

“ Nakon izvršenih provjera navoda iz dostavljene prijave Uredu, utvrđeno je da je za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora navedene ustanove imenovano lice, koje je u momentu imenovanja bilo izabrani dužnosnik, odnosno općinski vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža.

  • Zapošljavanje bliskog srodnika od strane direktora u JU OŠ „Hasan Kikić“Sarajevo

“ Radi se o prijavi koja je dana 08.08.2017. godine, dostavljena tadašnjem Timu Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije, a koja se odnosila na navodno koruptivno djelovanje tadašnjeg direktora ove škole, koji je navodno u radni odnos primio svoju suprugu. Navedena prijava je od strane Tima proslijeđena na nadležno postupanje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja je tom prilikom utvrdila da je u konkretnom slučaju škola postupila suprotno odredbama člana 75., stav 3. i 4. Zakona o osnovnom odgoju i jer za školsku 2016/2017. godinu nije izvršila popunu upražnjenog radnog mjesta na način propisan navedenim odredbama,  Indikativno je da je iz dostavljene informacije KUIP-a o izvršenom inspekcijskom nadzoru vidljivo da gore navedena nastavnica ima isto prezime kao direktor škole. Vrijeme koje će uslijediti poslije pokazat će da su navodi prijavitelja bili tačni, a sve uzimajući u obzir činjenicu da je krajem 2019. Godine Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv lica A.T., bivšeg direktora OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Prema navodima iz Optužnice A.T. se tereti da je u 2016. godini, kao tadašnji direktor OŠ „Hasan Kikić“ u Sarajevu, nezakonito zaposlio svoju suprugu na mjesto nastavnice hemije i kulture življenja u istu školu”, stoji, između ostalog, u ovom Izvještaju.

Sumnjiva imenovanja na različite pozicije prijavljena su I kada je riječ o punomoćnicima, I to u KJKP “Vodovod”, KJP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Sarajevo… Nepravilnosti su uočene i u “Gerentološkom centru”, I tako dalje. 

Uzimajući u obzir sve naprijed istaknuto, evidentno je i nesporno da je neophodno donošenjesistemskog rješenja u ovoj oblasti, koje bi značilo preveniranje situacija sukoba interesa, prilikom imenovanja na javne funkcije u Kantonu Sarajevo i svih negativnih posljedica koje sukob interesa, kao takav, neminovno proizvodi, te istovremeno predstavljalo zaštitu javnog interesa. Obzirom da je Federalni zakon neprovodiv i neizvjesno je kada će sukob interesa biti uređen na federalnom nivou, Ured smatra da bi sistemsko rješenje sukoba interesa u Kantonu Sarajevo predstavljalo donošenje posebnog kantonalnog zakona, kojim bi ova oblast bila regulisana i koji bi sadržavao precizne odredbe o tome šta predstavlja sukob interesa, organ koji odlučuje o postojanju sukoba interesa, način izbora organa, preciziran postupak odlučivanja I posljedice u slučaju utvrđenog sukoba interesa.

B.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti