Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za dobivanje energetske dozvole naknade od 200 do 1.000 KM

25.04.2014. 08:54 / Izvor: eKapija.ba

U Federaciji više neće biti moguće graditi energetske objekte bez prethodnog dobivanja energetske dozvole. Energetska dozvola je dokument koji izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a propisan je Zakonom o električnoj energiji u Federaciji i mijenja predhodnu dozvolu za izgradnju koju je ranije donosio FERK. Do sada se ove dozvole nisu izdavale jer se čekalo donošenje uredbe koja bi regulirala njeno izdavanje. 

Nakon što je u prošlom mjesecu Vlada donijela tu Uredbu, i tako nadopunila Zakon o električnoj energiji, otvorena je mogućnost za uvođenje ove naknade. Uredbom je precizirano da pravna ili fizička osoba ne smije graditi nova ili rekonstruirati postojeća postrojenja za proizvodnju električne energije na teritoriji Federacije bez predhodno pribavljene energetske dozvole.

Njom se također predviđa uspostavljanje registra izdatih energetskih dozvola koju bi trebalo uspostaviti resorno Ministarstvo.

Nakon Uredbe federalna Vlada je jučer donijela Odluku kojom utvrđuje iznose jednokratne administrativne naknade za obradu zahtjeva za dobivanje energetske dozvole. Za mikro elektrane instalirane snage od 2 kW do i uključivo 23 kW naknada iznosi 200 KM, za mini elektrane instalirane snage od 23 kW do i uključivo 150 kW iznosi 1.000 KM.

Naknada za male elektrane instalirane snage od 150 kW do i uključivo 1 MW je 2.000 KM, za srednje elektrane instalirane snage od 1 MW do i uključivo 10 MW iznosi 3.000 KM, a 5.000 KM za velike elektrane instalirane snage veće od 10 MW.

Podnositelj zahtjeva za dobivanje energetske dozvole obvezan je, uz zahtjev, dostaviti i uplatnicu/potvrdu o  uplati ove jednokratne administrativne naknade.

D.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti