Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za efikasnije zdravstvo u FBiH potreban drugi način finansiranja

15.10.2018. 09:50 / Izvor: Fena

Direktor Opće bolnice 'Prim dr. Abdulah Nakaš', Zlatko Kravić smatra da je  način koji se trenutno primjenjuje u Federaciji Bosne i Hercegovine za finansiranje zdravstva neodrživ te da bi, ako se tako nastavi, za pet godina mogao biti u kolapsu.

"Moramo što prije preći na drugi način finansiranja, da bi funkcioniranje zdravstva bilo efikasnije i bolje", kazao je.

S tim u vezi spomenuo je projekt javno-privatnog partnerstva kojim je Opća bolnica dala pod zakup kapacitete koje trenutno ne koristi, a zarađeni novac usmjerava za obnavljanje opreme.

"Osim prostora, dali smo pod zakup i usluge (sterilizacija, osoblje operacione sale, hrana za pacijente, vešeraj). Sve to se naplaćuje. To je omogućilo Općoj bolnici da zaradi milion i 700.000 KM, a taj novac se koristi za nabavku aparata i opreme", kazao je za Fenu.

Posebno je, ističe, ponosan i na projekt uspostavljanja pedijatrijske službe, što će omogućiti rasterećenje drugih pedijatrijskih službi na području Kantona Sarajevo (KCUS i domovi zdravlja).

"Pedijatrija se trenutno radi. Kadar ćemo osigurati iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, iz oblasti gdje postoji dobro organizirana pedijatrijska služba i višak kadra", naglasio je.

Kao jednu od aktivnosti menadžmenta Opće bolnice istaknuo je i rekonstrukciju porođajnog odjeljenja, što će rezultirati novim porođajnim salama i novom operacijskom salom namijenjenom za tzv. brze porode (hitna sekcija).

Direktor Kravić podsjeća da menadžment i zaposlenici Opće bolnice, zahvaljujući donatorima i vlastitim naporima, kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta za boravak pacijenata i rada zaposlenika.

"U ovoj godini realiziran je projekt 'utopljavanja' bolnice kojim je ostvarena značajna energijska efikasnost. Ugradnjom novih prozora na neboderu i objektu do njega, postignuta je ušteda u energiji za više od 20 posto", naglasio je. Dodaje i najnoviji sistem za sterilizaciju, te lasersku tehnologiju.

Podsjetio je da je, uz nabavku nove opreme za radiološku dijagnostiku, renoviran i prostor. Nabavljeno je i 130 novih bolesničkih kreveta, a zahvaljujući tome bit će ugodnije liječenje za ležeće pacijente, a osoblju će biti olakšan rad.

Opća bolnica 'Prim dr. Abdulah Nakaš' ranije ovog mjeseca nabavila je i novi aparat za magnetnu rezonancu (MRI) i CT aparat, a za sredinu oktobra planirano je puštanje u rad i nove Gama kamere.

U okviru Opće bolnice otvorena je i Dnevna bolnica za opservaciju pacijenata, opremljena sa osam novih kreveta i modernom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti