Za efikasnije zdravstvo u FBiH potreban drugi način finansiranja

15.10.2018. 09:50 / Izvor: Fena
Za efikasnije zdravstvo u FBiH potreban drugi način finansiranja

S tim u vezi spomenuo je projekt javno-privatnog partnerstva kojim je Opća bolnica dala pod zakup kapacitete koje trenutno ne koristi.

Direktor Opće bolnice 'Prim dr. Abdulah Nakaš', Zlatko Kravić smatra da je  način koji se trenutno primjenjuje u Federaciji Bosne i Hercegovine za finansiranje zdravstva neodrživ te da bi, ako se tako nastavi, za pet godina mogao biti u kolapsu.

"Moramo što prije preći na drugi način finansiranja, da bi funkcioniranje zdravstva bilo efikasnije i bolje", kazao je.

S tim u vezi spomenuo je projekt javno-privatnog partnerstva kojim je Opća bolnica dala pod zakup kapacitete koje trenutno ne koristi, a zarađeni novac usmjerava za obnavljanje opreme.

"Osim prostora, dali smo pod zakup i usluge (sterilizacija, osoblje operacione sale, hrana za pacijente, vešeraj). Sve to se naplaćuje. To je omogućilo Općoj bolnici da zaradi milion i 700.000 KM, a taj novac se koristi za nabavku aparata i opreme", kazao je za Fenu.

Posebno je, ističe, ponosan i na projekt uspostavljanja pedijatrijske službe, što će omogućiti rasterećenje drugih pedijatrijskih službi na području Kantona Sarajevo (KCUS i domovi zdravlja).

"Pedijatrija se trenutno radi. Kadar ćemo osigurati iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, iz oblasti gdje postoji dobro organizirana pedijatrijska služba i višak kadra", naglasio je.

Kao jednu od aktivnosti menadžmenta Opće bolnice istaknuo je i rekonstrukciju porođajnog odjeljenja, što će rezultirati novim porođajnim salama i novom operacijskom salom namijenjenom za tzv. brze porode (hitna sekcija).

Direktor Kravić podsjeća da menadžment i zaposlenici Opće bolnice, zahvaljujući donatorima i vlastitim naporima, kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta za boravak pacijenata i rada zaposlenika.

"U ovoj godini realiziran je projekt 'utopljavanja' bolnice kojim je ostvarena značajna energijska efikasnost. Ugradnjom novih prozora na neboderu i objektu do njega, postignuta je ušteda u energiji za više od 20 posto", naglasio je. Dodaje i najnoviji sistem za sterilizaciju, te lasersku tehnologiju.

Podsjetio je da je, uz nabavku nove opreme za radiološku dijagnostiku, renoviran i prostor. Nabavljeno je i 130 novih bolesničkih kreveta, a zahvaljujući tome bit će ugodnije liječenje za ležeće pacijente, a osoblju će biti olakšan rad.

Opća bolnica 'Prim dr. Abdulah Nakaš' ranije ovog mjeseca nabavila je i novi aparat za magnetnu rezonancu (MRI) i CT aparat, a za sredinu oktobra planirano je puštanje u rad i nove Gama kamere.

U okviru Opće bolnice otvorena je i Dnevna bolnica za opservaciju pacijenata, opremljena sa osam novih kreveta i modernom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti